Gaál Zsóka vezetésével győztek a nők, a férfi csapat remizett a sakkolimpián

Gaál Zsóka vezetésével győztek a nők, a férfi csapat remizett a sakkolimpián

Az utolsó előtti körben a férfiak és a nők elsőszámú csapata is nehéz ellenfelet kapott a budapesti sakkolimpián. A férfiak négyremis döntetlennel zárták a Szerbia elleni rangadót, a nők pedig Gaál Zsóka szenzációs játékának köszönhetően múlta felül Vietnám legjobbjait.

A magyarok legjobb férfi együttese döntetlent játszott Szerbia élcsapatával a budapesti sakkolimpia tizedik fordulójában, a női válogatott pedig legyőzte Vietnam legjobbjait a szombati játéknapon.

A nyílt szekcióban a magyar férfi válogatott tagjai közül Berkes Ferenc – aki a korábbi kilenc fordulóban minden alkalommal asztalhoz ülő Gledura Benjámint helyettesítette – sötéttel játszva remiben egyezett ki a negyedik táblán, miként tette azt a harmadikon az orosz születésű Szjugirov Szanan is, aki csaknem négyórás csata végén végzett döntetlenre a világos bábukat vezetve. Az éltáblás Rapport Richárd világossal a 69. lépésben, csaknem ötórás csata után egyezett ki döntetlenben ellenfelével, míg a válogatott másik nagy visszatérője, Lékó Péter sötéttel szerzett fél pontot második táblásként. A 2-2-es döntetlennel mindkét válogatott egy-egy mérkőzésponttal gazdagodott.

A nőknél Hoang Thanh Trang a második táblán a világos bábukat irányítva a vietnámiakkal vívott meccs leghosszabb partijában játszott döntetlent, és ugyanígy zárt a harmadik táblán Papp Petra, a negyedik táblán pedig Lázárné Vajda Szidónia. A mindössze 17 évesen már éltáblás Gaál Zsóka sötéttel is szenzációsan teljesített, és kitűnő végjátékkal a teljes pontot begyűjtve vezette győzelemre a magyar négyest.

A svájci rendszerű, 11 fordulós sakkolimpia vasárnap zárul. Az utolsó fordulóban a férfi és a női A válogatott is Spanyolország legjobbjaival mérkőzik meg. A férfi B csapat a Fülöp-szigetekkel, az U25-ösök pedig Ausztriával játszik. A nőknél a B válogatott és a U25-ös csapat egymással mérkőzik meg, és mivel azonos pontszámmal állnak a záró kör előtt, így egymás között dönthetik el, melyikük a jobb.


Eredmények, 10. forduló:

Férfiak

Magyarország – Szerbia 2-2

Rapport Richárd (2715)-Alexandr Predke (2671) döntetlen

Lékó Péter (2666)-Alexey Sarana (2713) döntetlen

Szjugirov Szanan (2644)-Aleksandar Indjic (2611) döntetlen

Berkes Ferenc (2605)-Velimir Ivic (2599) döntetlen

Brazília – Magyarország B 2,5-1,5

Magyarország U25 – Új-Zéland 3,5-0,5

Nők

Vietnám – Magyarország 1,5-2,5

Pham Le Thao Nguyen (2380)-Gaál Zsóka (2385) 0-1

Vo Thi Kim Phung (2320)-Hoang Thanh Trang (2351) döntetlen

Luong Phuong Hanh (2225)-Papp Petra (2259) döntetlen

Bach Ngoc Thuy Duong (2214)-Lázárné Vajda Szidónia (2283) döntetlen

Magyarország B – Venezuela 4-0

Lakos Nikoletta (2192)-Varela La Madrid Tilsia Carolina (2017) 1-0

Karácsonyi Kata (2233)-Rovira Contreras Tairu Manuela (2022) 1-0

Demeter Dorina (2199)-Perez Hernandez Vicmary C. (1960) 1-0

Terbe Zsuzsanna (2168)-Pena Gonzalez Clara Isabel (1895) 1-0

Bolívia – Magyarország U25 1,5-2,5

Cordero Daniela-Sulyok Eszter 1-0

Monroy G. Nataly A.-Gömböcz Zsófia döntetlen

Gareca Ordonez Carla Angelica-Nandin-Erdene Davaademberel 0-1

Molina Jessica-Sipos Stefánia 0-1

A BÁV ART legfrissebb műtárgybefektetési indexe alapján az arany ékszerek és a műtárgyak iránti érdeklődés emelkedett az elmúlt időszakban a befektetők körében. A Z-generáció különösen nyitott a műtárgyvásárlásra.

Rohan az idő: szeptember 8-én már a 39. alkalommal rendezték meg a Budapest Félmaratont. A klasszikus, vagyis 21 kilométeres táv, a váltók és a rövidebb távok együttesen több mint tízezer embernek jelentettek aktív kikapcsolódást a nyárias időjárású vasárnapon.

Hazánkban elsőként a BKV tesztelheti a Mercedes-Benz új, elektromos-hidrogén hajtással rendelkező buszát. A járművel az utasok is kipróbálhatják, október 8. és 16. között a 8E buszjárat vonalán találkozhatnak vele a fővárosiak, és ingyenesen utazhatnak vele.