Ismét Magyarországra érkezik a különleges szabadulókamion

Ismét Magyarországra érkezik a különleges szabadulókamion

Az idei már a harmadik alkalom, amikor Magyarországon is kipróbálható a holland fejlesztésű úttörő interaktív bűnmegelőzési módszer.

Szabadulószobát rejt az a szabadulókamion, ami a héten ismét Magyarországra érkezik a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán működő Emberkereskedelem elleni küzdelem kutatócsoport szervezésében, a holland Reshape Alapítvánnyal együttműködve. A jármű három helyisége úgy van berendezve, mint egy bordélyház, ahol prostitúcióra kényszerített személyek dolgoznak.

A bűnmegelőzési program lényege a figyelemfelkeltés. A szabadulószoba interaktivitását felhasználva ragadja meg a fiatal korosztály figyelmét, hogy egy rövid „játék” során tudatosítsa a résztvevőkben, hogy különösen sérülékeny célcsoportként milyen veszélyek leselkednek rájuk az emberkereskedelem világában. A résztvevők a szabadulószobában egy áldozat történetét hallgathatják meg, aki elmeséli, hogy milyen háttérrel, és hogyan vált áldozattá. A történet segít a résztvevőknek megérteni az áldozattá válásra hajlamosító tényezőket, valamint betekintést nyújt az emberkereskedők elkövetési magatartásaiba. Ezen kívül a résztvevők nyomok keresésével juthatnak ki a szabadulószobából, így arra kényszerülnek, hogy aktívan elmerüljenek a vizuális- és hanghatásokkal is szemléltetett történetben.

A szabadulókamion idén szeptember 9-20. között lesz hazánkban, és ez idő alatt hat várost látogat meg. Szeptember 9-10-én Győrben, az ETO Park parkolójában kezdi turnéját, szeptember 11-12-én Budapesten, a Nemzetközi Közszolgálati Egyetem Üllői úti parkolójában, szeptember 13-án Kaposváron, a Kaposvár Aréna parkolójában, szeptember 16-17-én Dombóváron, a Petőfi utca 11. szám alatt, szeptember 18-án Komlón, az Eszperantó téri parkolóban, szeptember 19-20-án pedig Pécsen, a Bacsó Béla utca Szalay László Kollégium mögötti részén lesz látogatható a különleges jármű.

A program ingyenes, bárki számára nyitva áll. A szervezők elsősorban a veszélyeztetett, 14-18 éves korosztály számára szerveznek programokat, továbbá a magyar rendőrség állományának szerveznek oktatást a helyszíneken.

A már meglévő drosztok harmadát még idén felújítaná a Budapesti Közlekedési Központ. A taxiügyintézéssel kapcsolatos feladatok 2024 elején kerültek a BKK-hoz.

A csütörtöki nagy esés magával rántotta a Budapesti Értéktőzsde vezető indexének heti teljesítményét. A vezető részvények a hasító Telekom kivételével gyengültek.