A Morgan Stanley elemzői csapatával készült a sakkolimpiára a női válogatott

A Morgan Stanley elemzői csapatával készült a sakkolimpiára a női válogatott

Évek óta együtt készülnek az olimpiára női sakkozók és a globális pénzintézet legjobb hazai játékosai. A budapesti sakkolimpiára történő felkészülés hajrájában meg is mérkőzött a két csapat.

Több évre visszanyúló hagyomány, hogy a magyar női sakkválogatott a Morgan Stanley budapesti irodájának csapatával méri össze az erejét a sakkolimpiai felkészülés hajrájában. Az idén ennek a barátságos mérkőzésnek különös tétje volt, hiszen a 2024-es sakkolimpiát Budapesten rendezik. A vállalatnál év többi napján is élénk sakkélet zajlik, a cég immár hatodik éve a Polgár Judit Világsakkfesztivál főtámogatója.

Hat éve a grúziai sakkolimpia előtt a magyar női válogatott 49,5:30,5 arányban győzte le a Morgan Stanley munkatársaiból álló csapatot, két éve pedig az indiai torna előtt 14:11 arányban. Most, a szeptemberben esedékes budapesti sakkolimpia előtt ismét összecsapott a két együttes, és ezúttal 30:19 arányban győzedelmeskedett a Hoang Thanh Trang, Papp Petra, Terbe Julianna, Terbe Zsuzsanna, Lázárné Vajda Szidónia, Demeter Dorina, Mihók-Juhász Barbara összetételű magyar női válogatott.

A Morgan Stanley színeiben olyan játékosok ültek asztalhoz, mint Ács Péter nagymester, a magyar olimpiai A válogatott csapatkapitánya, Lizák Péter nemzetközi mester, valamint Fogarasi Norbert FIDE mesterjelölt, a globális pénzintézet budapesti irodájának vezetője. Az erős felállás nem meglepő, mivel a banknál élénk sakkélet folyik, a már 13 éve megrendezett nemzetközi sakkbajnokságukon az idén csaknem ezer játékos indult több mint 40 országból New Yorktól Bangalore-ig, Montrealtól Budapestig. A torna 16-os döntőjét ezúttal is Világsakkfesztivál keretében rendezik meg. Az eseményre szeptember 17-én és 18-án, a Budapesten zajló sakkolimpiával párhuzamosan kerül sor a Magyar Nemzeti Galériában és más helyszíneken.

Izgalmas partikat játszottunk, és bár sokáig versenyben voltunk, a hölgyek végül megérdemelten kerekedtek fölénk. Büszkék vagyunk rá, hogy részesei lehettünk olimpiai felkészülésüknek, és sok sikert kívánunk nekik, ahogy a férfiválogatottnak is, amelynek kollégám, Ács Péter a csapatkapitánya – nyilatkozta a mérkőzést követően Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője.

A szakember kiemelte, hogy az sem nem véletlen, hogy immár hagyománynak tekinthető, hogy a női válogatott ellenük is készül az olimpiára. A Morgan Stanley célja között régóta szerepel, hogy a STEM területen javuljon a nők aránya. Úgy vélik, ha több lány kezd sakkozni, a sport jó alapot adhat számukra, hogy ezeken a területeken próbáljanak szerencsét. Ezen törekvéseket mi is több programmal igyekszünk támogatni, például idén már hatodik alkalommal szervezzük meg a Nők a Tudományban Egyesülettel a Smartizt, középiskolás lányoknak szóló matematikai és programozási oktatási programunkat, vagy épp szponzoráljuk az Európai Leány Matematikai Diákolimpián induló magyar csapatot, ahol szintén több sakkozó megfordult már – foglalta össze Fogarasi Norbert.

A már meglévő drosztok harmadát még idén felújítaná a Budapesti Közlekedési Központ. A taxiügyintézéssel kapcsolatos feladatok 2024 elején kerültek a BKK-hoz.

A csütörtöki nagy esés magával rántotta a Budapesti Értéktőzsde vezető indexének heti teljesítményét. A vezető részvények a hasító Telekom kivételével gyengültek.