Rekordszámú csapat vesz részt a budapesti sakkolimpián

Magyarország rendezőként mindkét kategóriában három csapatot indíthat a budapesti sakkolimpián. A FIDE több programmal segítette a nők szereplését a sportág legjelentősebb versenyén.

Minden korábbinál több csapat vesz részt a Budapesten sorra kerülő sakkolimpián, melynek a BOK Csarnok ad otthont. A Magyar Sakk Szövetség hétfői tájékoztatása szerint a szeptember 10. és 23. közötti viadalon a nyílt szekcióban 196, a nőknél pedig 184 csapat versenyez egymással.

Nagyon örülünk a rekordszámú csapatnak, különösen a női csapatszám ugrásszerű növekedésének, a sakkolimpiák történetében a férfi és a női csapatok aránya idén a legkiegyenlítettebb – idézte a közlemény Polyánszky Zoltánt, a Magyar Sakk Szövetség elnökét.

A sportvezető hozzátette, hogy ez a magyar női sakkozás számára is inspiráló lehet, bár hazánk ebben is komoly hagyományokkal rendelkezik, elég csak arra gondolni, hogy az 1970-es és 1980-as években az Ivánka Mária és Verőci Zsuzsa nevével fémjelzett csapatok 4 ezüst- és 2 bronzérmet szereztek a sakkolimpiákon, amit a Polgár lányok és Mádl Ildikó fantasztikus aranyduplázása követett, majd jött Zsuzsa női világbajnoki címe, és Judit férfi mezőnyben is kimagasló, világraszóló eredményei, amelyek példaértékűek az egész utókor számára.

Az idei olimpia női tematikája kapcsán pedig fontosnak tartom kiemelni, hogy női A és B válogatottunk 10 játékosából öten édesanyaként vállalják a játékot. A két feladat együtt extra erőfeszítést és komoly szervezőmunkát igényel a részükről, büszkék vagyunk rájuk és külön köszönet nekik érte! – emelte ki az elnök.

Magyarország házigazdaként a nyílt (férfi) és a női mezőnyben is három ötöst indít. A nőknél az A csapatot Gaál Zsóka, Hoang Thanh Trang, Papp Petra, Terbe Julianna és Lázárné Vajda Szidónia, a B csapatot Demeter Dorina, Karácsonyi Kata, Lakos Nikoletta, Mihók-Juhász Barbara és Terbe Zsuzsanna, az U25-ös játékosokból álló C csapatot pedig Gömböcz Zsófia, Nandin-Erdene Davaademberel, Sipos Stefánia, Sulyok Eszter és Tóth Lili alkotják.

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) több programmal is segítette a nők szereplését az idei sakkolimpián.