Immár tizedszer várja az érdeklődőket a Világsakkfesztivál

Immár tizedszer várja az érdeklődőket a Világsakkfesztivál

Tíz éves lett a Polgár Judit által életre hívott Világsakkfesztivál. Az idei eseményre, melynek központi témája az inspiráció, a budapesti sakkolimpia pihenőnapján kerül sor a Magyar Nemzeti Galériában.

A világmegváltó ötletek nemcsak a zuhany alatt születnek – ez az egyik felütése az idén tíz éves Világsakkfesztiválnak. A Polgár Judit által életre keltett esemény ezúttal egybeesik a budapesti sakkolimpiával, annak pihenőnapján, szeptember 17-én kedden rendezik meg. Az idei fesztivál központi témája az inspiráció.

A szervezők kiemelik, hogy az inspiráció nem a művészek kiváltsága, hanem mindannyiunk életének elengedhetetlen része. Ez a belső hajtóerő folyamatosan tettekre, alkotásra sarkall, és vannak olyan emberek, akik pusztán a kisugárzásukkal motiválnak másokat.

Engem a szüleim, a testvéreim és a különböző helyzetek inspiráltak gyerekként. Utóbbira példa, amikor 12 éves voltam, és minden idők egyik legragyogóbb sakkozója, Garri Kaszparov a sakkpartimat nézte. Ez önmagában hatalmas inspirációs löket volt. De az ehhez hasonló élmények akkor igazán táplálóak, ha hosszan kitartanak. Ami valóban inspirál, az először feldob, aztán energiát ad és tenniakarást vált ki. A valódi inspiráció nemcsak fellángolás. Egy beszélgetés, egy alkalom, egy előadás, egy mondat, egy biztatás, egy jó könyv – minden lehet inspiráló, és az a jó, ha ezek ismétlődnek. A TED-előadásokból például sokat merítek, de Csíkszentmihályi Mihály flow-elméletét, az Egy asszony illatából (Giovanni Arpino regénye alapján készült 1992-es amerikai film) az ikonikus táncjelenetet, és Dalí művészetét is nagyon inspirálónak találom. Egy esemény, és a sakk is lehet inspiráló – fejtette ki a Világsakkfesztivál főszervezője, a világ valaha volt legjobb női sakkozójának tartott Polgár Judit.

Magyar Nemzeti Galériában rendezett esemény ugyan mindenki számára ingyenesen látogatható, de a fő célközönség a családok és a gyerekek. Nehéz ebben az ingerekkel terhelt világban szülőként odafigyelni arra, hogy minőségi időt töltsünk el a gyerekkel. A most megjelent, gyerekeknek szóló Sakkpalota könyvsorozatom különböző képességek fejlesztésére fókuszál – tette hozzá Polgár Judit.

Szeptember 17-én a Világsakkfesztivál első napján a szülők és a gyerekek is megismerhetik és kipróbálhatják a Sakkpalota kreatív kalandpályáit, de számos más játékos és egyben tanulást segítő megoldással is találkozhatnak a helyszínre látogatok. A szervezők egyik fő célja, hogy idén is több százezer embert inspiráljanak online és offline egyaránt. Azonban azt is kiemelték, hogy az inspiráció a vezérfonala a fesztivál második napján, szeptember 18-án megrendezendő oktatási konferenciánknak, ahol bemutatják a világ leginnovatívabb, sakkra épülő oktatási programjait is.

A Világsakkfesztivál részletes programja már megtalálható az esemény hivatalos honlapján.