Három magyar női csapat indulhat a sakkolimpián

Biztossá vált, hogy a férfiakhoz hasonlóan a nőknél is három magyar csapat vehet részt szeptemberben a Budapesten megrendezendő sakkolimpián. A hármas csapat tagjait 25 év alattiak alkotják.

Tekintettel arra, hogy a 2024-es sakkolimpiára az augusztus 10-i pótnevezési határidő lejártával a női mezőnybe nevezett csapatok száma páratlan volt, a Nemzetközi Sakkszövetség felajánlotta a házigazda Magyarországnak, hogy regisztrálhat egy harmadik női csapatot is – közölte kedden hivatalos honlapján a Magyar Sakk Szövetség.

Közleményükben kiemelték, hogy az szövetség elnöksége arról döntött, hogy a férfi (open) kategóriához hasonlóan a harmadik számú csapatot a nőknél is 25 év alatti sakkozók alkotják a hazai megmérettetésen. A szövetségi kapitányi posztra – még a 2023 decemberi pályázata alapján – Csonka Balázs nemzetközi mester kapott felkérést, aki elvállalta a feladatot.

A harmadik női csapatot – a játékerőt és az aktivitást egyaránt figyelembe vevő kiválasztás alapján – az alábbi játékosok alkotják:

  • Tóth Lili (WFM)
  • Sulyok Eszter
  • Gömböcz Zsófia (WFM)
  • Nandin-Erdene Davaademberel
  • Sipos Stefánia (WCM)

Bár a csapatba csak 25 év alatti női játékosok kerülhettek be, ez nem jelenti azt, hogy ez a lehető legerősebb U25-ös keret. A júliusi kerethirdetésen ugyanis kiderült, hogy a 17 éves Gaál Zsóka az A válogatott tagja lesz a sakkolimpián, és a B csapatban is lesz két 25 év alatti sakkozó, Demeter Dorina és Karácsonyi Kata. 

Magyar győzelem született a párizsi olimpia női öttusaversenyében. A hagyományos öttusa utolsó bajnoka Gulyás Michelle lett, Guzi Blanka pedig egy bravúros negyedik helyet szerzett.