Márton Viviana olimpiai bajnok taekwondóban

Márton Viviana olimpiai bajnok taekwondóban

Történelmi aranyéremmel gazdagodott Párizsban a magyar küldöttség. Márton Viviana első magyar női taekwondósként jutott ki olimpiára, és 18 évesen egyből meg is nyerte azt.

A magyar taekwondo legnagyobb sikerért érte el Márton Viviana. A 18 éves versenyző a 67 kilogrammos súlycsoport pénteki küzdelmeiben nehéz ágról, remek teljesítményt nyújtva, az elefántcsontparti Ruth Gbagbi, az amerikai Kristina Teachout és a belga Sarah Chaari legyőzésével menetelt az esti fináléba.

A döntőben a szerb Aleksandra Perisic volt az ellenfele. A magyar sportoló az első menetben végig jobb volt ellenfelénél, és végül 7-1-re behúzta azt. A második menet szorosabb küzdelmet hozott, de Márton itt is Perisic fölé kerekedett, és 4-2 arányban felülmúlta, így újabb menetre már nem is volt szükség, a tehetséges sportolónő 2-0-ra győzött, és lett a sportág történetének első magyar olimpiai bajnoka.

A Spanyolországban készülő Márton Viviana a magyar csapat tizenötödik érmét, és ötödik aranyérmét szerezte a párizsi olimpián.


Eredmények, taekwondo, női 67 kilogramm:

  1. Márton Viviana (Magyarország) 
  2. Aleksandra Perisic (Szerbia)
  3. Sarah Chaari (Belgium) és Kristina Teachout (Egyesült Államok)

Biztossá vált, hogy a férfiakhoz hasonlóan a nőknél is három magyar csapat vehet részt szeptemberben a Budapesten megrendezendő sakkolimpián. A hármas csapat tagjait 25 év alattiak alkotják.