Hétfőn rajtol a Budapesten a történelmi öttusa Európa-bajnokság

Az olimpia előtt nem sokkal, így a legnagyobb esélyesek nélkül rendezik meg hazánkban az idei öttusa Eb-t. A kontinenstorna történelmi jelentőségű lesz, ugyanis utoljára szerepel a programban a lovaglás.

Budapesten búcsúznak el a lovaglástól az európai öttusázók, a párizsi olimpia után életbe lépő változás – az akadályverseny sportágba illesztése  – előtti utolsó kontinensbajnokságot a jövő héten hétfőtől vasárnapig rendezik a magyar fővárosban. Az eseményen csaknem száz versenyző indulása várható. Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Eb versenyhelyszíneit a Puskás Ferenc Stadion és a BOK Csarnok által közrefogott Szoborparkban alakítják ki.

Balogh Gábor, a honi szövetség elnöke, olimpiai ezüstérmes és világbajnok öttusázó kiemelte, amellett, hogy a magyar versenyzők hazai közönség előtt versenyezhessenek, azért volt fontos idehozni az idei Európa-bajnokságot, hogy méltó módon búcsúztassuk el a lovaglást.

A versenyen a párizsi ötkarikás játékok közelsége miatt, az egyesületek döntése alapján, a magyar olimpikonok közül csak Guzi Blanka indul, ő is csak a váltószereplést vállalta, a többiek rápihenés, illetve a sérülésveszély miatt távol maradnak az eseménytől. Balogh Gábor azt is bejelentette, hogy az eseményen búcsúztatják el a pályafutását befejező olimpiai bronzérmes, világbajnok Marosi Ádámot.

Az Eb záró napján gálaműsorral köszönnek el a lovaglástól. Vaszkó Bence, a gála rendezője elmondta, hogy élőzenés bemutató eleveníti majd fel az öttusa történetét. A budapesti Európa-bajnokságon 44 női és 45 férfiversenyző indul az előzetes nevezések alapján.

Az eseményre a belépés ingyenes.

Egy éve a krakkói központú Európa Játékok keretében rendezték meg az Európa-bajnokságot. A magyarok három érmet szereztek és két olimpiai kvótát harcoltak ki. Második lett a Koleszár Mihály, Réti Kamilla páros vegyes váltóban, és harmadikként végzett egyéniben Bőhm Csaba, valamint csapatban a nőknél a Gulyás Michelle, Barta Luca, Guzi Blanka hármas. Gulyás egyéniben hetedikként végzett, ez, illetve Bőhm harmadik helye ért párizsi kvalifikációt. Férfi és női váltót nem rendeztek.

Az olimpiára utazó magyar versenyzők a hazai Eb-n nem vesznek részt, Guzi Blanka egyedül a hétfői csapatversenyben indul.

A budapesti Eb-n induló magyar csapat

  • férfiak: Bereczki Richárd, Demeter Bence, Gáll András, Koleszár Mihály, Regős Gergely, Tamás József
  • nők: Alekszejev Tamara, Barta Luca, Bauer Blanka, Erdős Rita, Réti Kamilla, Simon Sarolta
  • férfi váltó: Koleszár Mihály, Bereczki Richárd
  • női váltó: Guzi Blanka, Eszes Noémi
  • vegyes váltó: később jelölik ki

A budapesti Európa-bajnokság programja

  • hétfő: női és férfi váltó
  • kedd: női selejtező
  • szerda: férfi selejtező, női körvívás
  • csütörtök: női elődöntő, férfi körvívás
  • péntek: férfi elődöntő
  • szombat: női és férfi döntő
  • vasárnap: vegyes váltó
/ A borítókép forrása: Tóth Marcell / GazMag

A spanyol labdarúgó válogatott története során negyedszer is Európa-bajnok lett, miután a berlini döntőben 2-1 arányban felülmúlta Anglia legjobbjait. Az Eb-n minden meccsét megnyerő Spanyolország megérdemelten múlta felül a sorozatban második döntőjét is elbukó angol csapatot.