Ismét a régió legjobbja lett a ferihegyi repülőtér

Ismét a régió legjobbja lett a ferihegyi repülőtér

Sorozatban tizenegyedik alkalommal választotta meg a térség legjobb repülőterévé a Budapest AIrportot a Sytrax. A díjat Frankfurtban adták át a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetőjének.

Április 17-én Frankfurtban, a Passenger Terminal EXPO keretében került sor a World Airport Awards díjátadóra, amelyen idén is – immár a tizenegyedik egymást követő alkalommal – a Budapest Airport vehette át a régió legjobb repülőterének járó Skytrax-díjat. Az elismerés a független kutatási szervezet által készített kérdőív eredményein alapul, amelynek keretében hét hónap alatt több mint 100 különböző nemzetiségű utas értékeli az utazási élményt, valamint a különböző repülőtéri szolgáltatásokat az érkezéstől az utasfelvételen és a biztonsági ellenőrzésen át, egészen a beszállító kapuknál történő indulásig.

A mögöttünk hagyott évek kihívásai – a koronavírus járvány, a nemzetközi konfliktusok és a nehéz gazdasági helyzet – ellenére a 2023-as év az egyik a repülőtér egyik legsikeresebb éve volt. Az utasforgalom év végére meghaladta a 14,7 millió főt, a légiáru mennyisége pedig átlépte a 200 000 tonnás álomhatárt. A légikikötőt a repülőtéri közösség munkájának köszönhetően 2022-re vonatkozóan Európa legjobbjává választották, továbbá fejlődését a szakma is elismerte, besorolásának négycsillagosra emelésével.

Ferihegyen számos fejlesztés is zajlott 2023-ban: az önkiszolgáló poggyászfeladó rendszer bővítése, hangszigetelt fülkék kihelyezése a terminálokon és a 2B Terminálon megnyílt új kilátó- és dohányzóterasz. A családbarát szolgáltatások új játszóterekkel egészültek ki, a legújabb gyermekjátszó pedig most épül a B oldali utasmólón. Tavaly óta a biztonsági ellenőrzést a már a számos felületen, köztük a Budapest Airport honlapján is elérhető várakozás-kijelző rendszer teszi még gördülékenyebbé, 520 négyzetméterrel és két új poggyászszalaggal bővült a T2A poggyászkiadó kapacitása, 16 millió euró értékben újult meg több gurulóút, illetve a forgalmi előtér aszfalt- és betonburkolata, megnyílt az 586 parkolóhelyet és a turistabuszok számára 8 férőhelyet biztosító Terminál Parkoló és megkezdődött a második repülőtéri szálloda építése is.

A Budapest Airport a World Airport Awards program legsikeresebb repülőterei közé tartozik, és ismételten elnyerte a Kelet-Európa legjobb repülőtere címet. A folyamatos eredmények a repülőtéri személyzet és a vezetőség mindennapi kemény munkáját igazolják, és a repülőtér joggal örülhet, hogy kiválóságát az ügyfelek ismételten elismerték – nyilatkozta a díj átadásakor Edward Plaisted, a Skytrax vezérigazgatója.

A Budapest Airport a repülőtéri közösség minden tagjának köszönettel tartozik az elkötelezett munkáért, amely lehetővé tette, hogy a légikikötő a folyamatos fejlődés és a minőségi szolgáltatások révén tizenegyedik alkalommal is kiérdemelje a régió legjobb repülőtere díjat. Én ebben a díjban a közösségünk összetartását és kitartását látom, amely évek óta jellemző a mindennapjainkra. Egy csapat vagyunk, egy irányba húzunk, és ez a folyamatos munka minden évben eredményeket hoz, amelyeket az utasok is egyértelműen nagyra értékelnek – emelte ki az elismerés kapcsán Kam Jandu, a Budapest Airport vezérigazgatója.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

Idén is közel háromszáz bor szállt ringbe a Budapest Airport bora címért. A második alkalommal kiírt verseny öt győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kihirdette azt a 26 játékost, akik készülhetnek a nyári, németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Marco Rossi öt tartalékot is megnevezett.