Hazai világkupára készül, 2027-ben vb-t rendezne a Magyar Öttusa Szövetség

Hazai világkupára készül, 2027-ben vb-t rendezne a Magyar Öttusa Szövetség

Április 23 és 28 között kerül sor az öttusázók budapesti világkupa-versenyére. A hazai rendezésű esemény beharangozó sajtóeseményét a csütörtökön a Ludovika Arénában tartotta a Magyar Öttusa Szövetség.

Már javában zajlik a párizsi olimpia szempontjából is fontos UIPM Öttusa Világkupa. A kairói és az ankarai versenyeket követően április 23. és 28. között kerül megrendezésre a budapesti verseny, melyet ezúttal is a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusán rendeznek meg.

A beharangozó sajtótájékoztatón Balogh Gábor, a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) elnöke elmondta, hogy a MÖSZ egyik legfontosabb feladatának a klubokkal való minél szorosabb együttműködés kialakítását tartja, hiszen lényeges, hogy mindenben támogassák őket az olimpia évében. Az elnök hozzátette, hogy a szervezet új elnöksége folyamatosan dolgozik a szervezetfejlesztésen annak érdekében, hogy a versenyeztetés, utaztatás, akadálytalan legyen. A 2000-ben olimpiai ezüstérmet szerző Balogh Gábor kiemelte, hogy már készül a MÖSZ új stratégiája, mely várhatóan júliusban lesz kész. Erre különösen amiatt van szükség, mert nagy változáson megy keresztül a sportág, az ötkarikás játékokat követően, de legkésőbb 2025. januárjától a szervezetnek új alapokra kell helyezni az együttműködés formáit, koncentrálva az új öttusa elem, az OCR (Obstackle Course Racing), vagyis akadályfutás felépítésére, jobban támaszkodva a hazai iskolarendszerre és a honvédelemre az utánpótlás megszervezésében.

Az elnök egy fontos bejelentést is tett, mely szerint Magyarország pályázik a 2027-es öttusa világbajnokság megrendezésére, ami olimpiai kvalifikációs verseny lesz, egy évvel a 2028-as Los Angeles-i olimpia előtt.

Az időzítés azért is szerencsés, hiszen éppen akkor lesz 100 éves a magyar öttusasport.

Mizsér Attila, a szervezet főtitkára ismertette a Világkupa jelentőségét és a hazai várakozásokat. Ez a 4+1 eseményből álló versenycsomag alapjaiban határozza meg a világranglistán elfoglalható pozíciókat, melyek végső soron olimpiai kvótát érnek majd. A hazai versenyzők a szabályok értelmében itthon négy helyett nemenként hatan szállhatnak versenybe a megszerezhető kettő párizsi indulásért.

A budapesti versenyre 40 ország csaknem 160 sportolóját várják Magyarországra. A világkupán részt vesz a mai öttusa élmezőnye, hiszen többek között az olimpiai ezüstérmes és az idei első világkupán győztes Ahmed Elgendy, a világranglista vezető Mohanad Shaban, a kétszeres címvédő világbajnok Elena Micheli, valamint a címvédő Európa-bajnok Giorgio Malan is indul, így garantált a magas színvonal.

Mizsér Attila szerint örvendetes tény, hogy egyre több szponzor csatlakozik a Szövetséghez a sportág támogatójául. Hozzátette, hogy az idei esemény szintet lép, hiszen Budapesten először egy ingyenesen látogatható családi és sportfesztivál keretében a Fan Zone-ban számos öttusához kapcsolódó és egyéb szórakoztató aktivitást próbálhatnak ki ingyenesen a kilátogatók.

Gulyás Michelle, a Világkupán induló sokszoros díjnyertes öttusázó arról az örvendetes tényről számolt be, hogy jól halad a felkészülése, érzése szerint jobb formában van, mint a Kairóban rendezett Világkupa előtt, ahol győzni tudott.

A szintén ötkarikás kvótával rendelkező Bőhm Csaba, arról beszélt, hogy a férfi mezőny nagyon nívós, többek között az egyiptomiak nagyon erős versenyzőkkel jönnek, de esélyesek a franciák és a britek is. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a felkészülése rendben halad, és bár Kairó után (ahol az ötödik helyen zárt) gyengélkedett, de mostanra rendbe jött, és várja a budapesti versenyt.

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.