Sikeres évet zárt tavaly a Wigo autómegosztó

Sikeres évet zárt tavaly a Wigo autómegosztó

A fővárosban a Fiat 500-as, Budapesten kívül pedig a Peugeot 3008-as és 308-as modellek voltak a legnépszerűbben a Wigo autómegosztó szolgáltatás felhasználói körében 2023-ban.

Sikeres évet zárt 2023-ban az AutoWallis Csoport carsharing szolgáltatás. Egy 52 perces átlagos út alatt 15 kilométert autóztak a Wigo felhasználói, akik ugyanúgy 8 millió kilométert tettek meg a kocsikkal, mint egy évvel korábban. A legnépszerűbb autónak a városi forgalomban toronymagasan a Fiat 500-as bizonyult, míg a hosszabb utakra főleg a Peugeot 3008-at választották a sofőrök – derült ki a vállalat közleményéből. Hozzátették, hogy a felhasználóknál népszerű volt a flottában tavaly debütáló Peugeot 308-as, valamint az Opel Corsa-e is. Az év végére az autók átlagéletkora 1,2 évre csökkent.

2023-ban a regisztrált felhasználók száma csaknem 30 százalékkal nőtt, számuk az utolsó negyedévben már meghaladta a 100 ezret. Még ennél is dinamikusabban teljesített az üzleti felhasználók szegmense, itt az ügyfélszámban 33 százalékos, a megtett kilométereket tekintve pedig közel 10 százalékos volt éves szinten a bővülés.

A Wigo október 24-én debütált új névvel és arculattal a magyarországi piacon, korábban előtt Drive Now, majd Share Now néven működött a szolgáltatás.

Büszkeséggel és elégedettséggel tölt el, hogy ezt az összetett és izgalmas feladatot sikerült úgy végrehajtanunk, hogy ügyfeleink zavartalanul kezdték el használni a Wigo szolgáltatásait – összegezte a tavalyi évet Koralewsky Márk, a Wigo carsharing vezérigazgatója. Hozzátette, hogy szeretnék fenntartani az elmúlt évek növekedési ütemét, amelyet az alapoz meg, hogy egyre többen ismerik fel, hogy Budapest és az agglomeráció is élhetőbbé válik az autómegosztás terjedésével.

Statisztikáik szerint egyetlen megosztott autó akár hét-tíz saját használatú járművet is képes kiváltani a városi forgalomban, ezért kiterjedtebb használatuk egyszerre jelent kevésbé intenzív forgalmat, több parkolóhelyet és kevésbé szennyezett levegőt. A carsharing népszerűsítéséhez a Wigo kijelölt parkolók létrehozásával is hozzájárul, főként a nagy fővárosi bevásárlóközpontokban. Ezeken felül mintegy 100 négyzetkilométeres szolgáltatási területét folyamatosan bővülő külső zónák egészítik ki többek között Budakalászon, Budaörsön, Dunakeszin és Érden.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.