Már úton van Budapestre a sakkolimpiai fáklya

Már úton van Budapestre a sakkolimpiai fáklya

Indiában a Nemzetközi Sakkszövetség elindította a fáklyaváltót, melynek célállomása az idei sakkolimpia magyarországi helyszíne lesz.

Az idén alapításának századik évfordulóját ünneplő Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) február közepén elindította Indiából a fáklyaváltót, amelynek célállomása a szeptemberi budapesti sakkolimpia lesz. Az Újdelhiben rendezett ceremónián Anurag Singh Thakur indiai sportminiszter gyújtotta meg a lángot, az ünnepségen részt vett Polgár Judit, minden idők legjobb női sakkozója is, valamint Viswanathan Anand ötszörös világbajnok.

Megtiszteltetés számunkra, hogy itt Indiában tehettük meg az első lépést a FIDE századik évfordulójának megünneplésére, hiszen az ország nemcsak a játék múltját, hanem jövőjét is jelképezi. Meghívok minden sakkrajongót, hogy csatlakozzon hozzánk a jelszavunk szellemében: egy család vagyunk – emelte ki Arkagyij Dvorkovics, a FIDE elnöke.

A közösségi médiában közzétett videók alapján az indiai főváros egyik neves építménye, az India-kapu előtt tartott ünnepségen két fáklya is égett, az egyiket Anurag Singh Thakurtól Polgár Judit kapta meg, a másikat pedig Arkagyij Dvorkovics adta át Viswanathan Anandnak. A sakkolimpiai fáklyát először a 2022-es csennai csúcsesemény alkalmából gyújtották meg.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.