Szintet lép az azonnali fizetés, az MNB bejelentette a határidőt

Szintet lép az azonnali fizetés, az MNB bejelentette a határidőt

Három éve sikeresen működik Magyarországon az azonnali fizetési rendszer. A Magyar Nemzeti Bank döntése értelmében jövőre előbb a fizetési kérelemmel, majd a QR-kódos fizetéssel bővül a szolgáltatás.

A három éve hibamentesen és biztonságosan működő azonnali fizetési rendszer új szolgáltatásainak bevezetésére új határidőt adott a Magyar Nemzeti Bank. A fejlesztések ütemezett bevezetése lehetőséget teremt a pénzforgalmi szolgáltatók számára, hogy a lehető legbiztonságosabban implementálják a technikai újításokat, megteremtve a kényelmes és mindenki számára azonnali fizetési alternatívákat a bolti, a személyek közötti és a számlafizetésekre – derült ki az MNB közleményéből.

Az azonnali fizetés kialakítása és bevezetése során a jegybank célja egy olyan hazai fizetési megoldás megalkotása volt, ami minden fizetési helyzetben olcsó, biztonságos és valós alternatívát nyújt azoknak, akik elektronikusan szeretnének fizetni. Az MNB szerint a magyarországi azonnali fizetés bevezetése nemzetközi összehasonlításban is sikeresnek számít, mivel nagyon gyorsan az összes átutalás jelentős része azonnalivá vált, köszönhetően annak a magyar sajátosságnak, hogy minden pénzforgalmi szereplőnek kötelező jelleggel biztosítani kell az azonnali fizetést ügyfelei számára.

A rendszer 2020. márciusi indulása óta több mint 640 millió átutalás teljesült kevesebb mint 5 másodperc alatt és az ügyfelek a tranzakciók 43 százalékát már a normál banki üzemidőn kívül, azaz este vagy hétvégén indítják, kihasználva az új technológia előnyeit.

Három év után az MNB úgy döntött, hogy érdemes továbbfejleszteni a rendszert, megteremtve ezzel egy kényelmes fizetési alternatívát a bolti, a személyek közötti és a számlafizetésekre. Az MNB a rendszer továbbfejlesztésének tervezése és megvalósítása keretében is kiemelt hangsúlyt fektetett az elérhető legmagasabb szintű biztonság megteremtésére. Az ehhez szükséges új fejlesztéseket 2022. decemberében rendeletben írta elő.

A jegybank célja az elektronikus pénzforgalmi tranzakciókhoz kapcsolódó biztonság megőrzésén túl az, hogy megteremtse az azonnali fizetésre épülő új típusú szolgáltatások teljes lefedettségét annak érdekében, hogy ezen szolgáltatások teljes értékű fizetési megoldást kínáljanak minden fizetési helyzetben. Az új technológiák bevezetése meglehetősen komplex feladat a pénzforgalmi szolgáltatók és az elszámolóház számára, mivel a banki informatikai rendszereket és a központi elszámolási infrastruktúrát is fejleszteni kell.

A központi rendszer és a pénzforgalmi szolgáltatók készültségi fokának figyelembevételével a Magyar Nemzeti Bank úgy döntött, hogy

a fizetési kérelem kötelező fogadásának új határidejét 2024. április 1-ben, az egységes adatbeviteli megoldások kötelező beolvasásáét (QR kódos, NFC-s, deeplinkes fizetés) pedig 2024. szeptember 1-ben állapítja meg.

Az azonnali fizetésre épülő új szolgáltatások keretében a QR-kóddal és egyéb egységes adatbeviteli megoldásokkal kezdeményezett azonnali átutalások esetében egy központi hitelesítési megoldást vezetnek be 2024-től, ami minden tranzakció hitelességét és sértetlenségét magas szintű, kriptográfián alapuló titkosítási megoldással fogja biztosítani. Az új szolgáltatásnak köszönhetően az ügyfelek átutalási tranzakciói minden időpillanatban biztonságos módon kerülnek elszámolásra, ami garantálja, hogy a fizetéshez kapcsolódó adatok illetéktelenek számára hozzáférhetetlenek legyenek.