Mindkét magyar csapat a legjobb tízbe kerülne a sakk Eb-n

Mindkét magyar csapat a legjobb tízbe kerülne a sakk Eb-n

Montenegróban rendezik a sakkozók csapat Európa-bajnokságát. A magyar válogatottak számára ez az egyik legfontosabb erőpróba a 2024-es budapesti sakkolimpia előtt.

Mind a magyar férfi, mind a női sakk válogatott számára az első tízbe kerülés az elsődleges cél a montenegrói Budván szombaton kezdődő csapat Európa-bajnokságon, de a kapitányok bíznak abban, hogy ha több játékos is erőn felül teljesít, a legjobb hatba kerülés is sikerülhet. Polyánszky Zoltán, a Magyar Sakk Szövetség (MSSZ) elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón emlékeztetett rá, hogy Magyarország négy ezüst-, illetve hat bronzérmet nyert a korábbi kontinensbajnokságokon, és háromszor csak a Szovjetunió előzte meg. Kiemelte, hogy az Eb szakmailag a legnagyobb igénybevételt jelenti a játékosoknak, és mivel a jövő évi budapesti sakkolimpiáig már nem lesz hasonló csapatesemény, a nemzetközi sakkvilág most jobban figyel a magyarokra, mint máskor.

Ács Péter a férfi-, valamint Fodor Tamás, a közelmúltban kinevezett női kapitány elmondta, a magyar válogatottak táblasorrendjét taktikai szempontokat figyelembe véve határozták meg, nem pedig az aktuális Élő-pontok alapján. A férfiaknál Erdős Viktor (2557 az Élő-pontszáma) játszik az első táblán, aki a tavalyi sakkolimpián is bizonyított, a második táblán pedig a legnagyobb Élő-pontszámú magyar játékos, Gledura Benjámin (2633) szerepel, aki az Amerikai Egyesült Államokban folytatott egyetemi tanulmányok mellett sakkozik versenyszerűen, és a szakemberek szerint sok játékost képes legyőzni. A harmadik táblás Bánusz Tamás (2609) lesz, ő a tavalyi sakkolimpián tíz partin nyolc pontot gyűjtött, és elévülhetetlen érdemeket szerzett abban, hogy az előzetesen a 19. helyre rangsorolt magyar válogatott végül a nyolcadik helyre futott be. A negyedik táblás a 21 éves Kozák Ádám (2578) ül asztalhoz, aki jelenleg eddigi pályafutása csúcsán van, sőt, az Élő-pontszáma a közeljövőben még tovább fog nőni. Ő először szerepel majd Eb-n, akárcsak a tartaléknak nevezett Balog Imre (2617), aki a második legmagasabb pontszámmal rendelkezik, és főállású munka mellett versenyezve törte át a 2600 pontos határt, a klubcsapatok Európa-bajnokságán pedig hét partin hét ponttal járult hozzá az Ajka szerepléséhez.

A sajtótájékoztatón szóba került az is, hogy augusztus végén három orosz sakkozót is honosítottak, de mivel az Eb-re szeptember közepén kellett leadni a nevezést, így a budvai szereplésük nem került szóba. Polyánszky Zoltán hozzátette, hogy az orosz játékosok maguk jelentkeztek, mivel Oroszország átkérte magát az ázsiai kontinensszövetségbe, így számukra máskülönben nem lett volna lehetőség az európai tornákon való indulásra. Közülük csak a harmincéves, a világranglistán 31. Szjugirov Szanannak van reális esélye arra, hogy a jövő évi olimpián bekerüljön a magyar válogatottba.

A női válogatottnál a korábbi egyéni Európa-bajnok Hoang Thanh Trang (2393) játszik majd az első táblán, a másodikon a fiatal sztárjátékosnak tartott, az Eb-n tavaly debütált, Gaál Zsóka (2304), a harmadikon pedig a gyermekáldás után visszatérő Papp Petra (2283) szerepel majd. A negyedik táblás a szintén a fiatalabb generációt képviselő Terbe Julianna (2269), aki a közelmúltban rendezett Grand Swiss FIDE-versenyen 24 Élő-pontot gyűjtött, míg a tartalék a tapasztalt, hatszoros olimpiai kerettag, Lázárné Vajda Szidónia (2265) lesz.

A csapat Európa-bajnokságra november 11-e szombattól november 21-ig kilencfordulós, svájci rendszerben kerül sor a Montenegrói Sakk Szövetség (MCF) az Európai Sakk Szövetség közös szervezésében. A férfiak mezőnyében 36 ország 38 csapata, a nőknél 32 együttes indul, a magyar válogatott mindkét mezőnyben a 12. helyet foglalja el a kezdő rangsorban.

/ A borítókép forrása: Unsplash

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.