Szolnokon gyártott alkatrészekkel száguldhatnak a kaliforniai hidrogénvonatok

Szolnokon gyártott alkatrészekkel száguldhatnak a kaliforniai hidrogénvonatok

Kalifornia állam a hidrogénvonatokban látja a vasút jövőjét. A Stadlerrel kötött megállapodásból a szolnoki üzem is profitálhat.

Kalifornia állam és a Stadler egy történelmi jelentőségű megállapodást írtak alá, amely egy fontos lépés a fenntartható, kibocsátásmentes jövő felé Kaliforniában. A nagy hatású szerződés keretében a járműgyártó vállalat négy, csúcstechnológiás hidrogénhajtású motorvonatot fog szállítani a California State Transportation Agency (CalSTA) és a Caltrans részére.

A Stadler és a San Bernardino Megyei Közlekedési Hatóság (SBCTA) között létrejött partnerség lehetővé tette Észak-Amerika első hidrogén-hajtású vonatának beszerzését. A az elmúlt időszakban két nagy eseményen is bemutatták a világnak, felkeltve vele az iparági partnerek, a közlekedési ügynökségek, a vasútrajongók és környezetvédők figyelmét is.
 
A Stadler új hidrogénvonata átfogó tesztelésen esett át Svájcban és az Amerikai Egyesült Államokban is, próbára téve teljesítményét és megbízhatóságát. A sikeres tesztek után a CalSTA és a Caltrans úgy döntött, hogy hosszú távon is együttműködnek a Stadlerrel. Az aláírt szerződések alapján a következő lépés egy továbbfejlesztett SBCTA modell létrehozása lasz, amely nagyobb szállítási kapacitással rendelkezik.

A Stadler célja, hogy környezetbaráttá tegye az utazást Észak-Amerikában, az általunk biztosított járművek és szolgáltatások révén. Az Egyesült Államokban nagyon kevés vasútvonal rendelkezik felsővezetékkel, ezért itt olyan megoldásoknak, mint a FLIRT H2, nagy jelentősége van – ismertette Ansgar Brockmeyer, a Stadler Csoport marketingért és értékesítésért felelős ügyvezető alelnöke.

A vállalat reményei szerint ahogy Kalifornia következő nagy vasúti beruházása kialakul, ezeknek a hidrogénvonatoknak a bevetése az államon belül forradalmasítja majd a vasúti ipart, miközben jelentősen csökkenti a szén-dioxid kibocsátást. Kalifornia állam elkötelezettsége a zéróemissziós vasút iránt, kiegészülve a Stadler innovatív technológiájával, hosszú távon is hatást gyakorolhat a vasúti közlekedés jövőjére

A bejelentésnek magyar vonatkozása is van. A két fél között megkötött szerződés opciót nyújt további 25 szerelvény beszerzésére is. Ha ez lehívásra kerül, akkor járművel kocsiszekrényei ezúttal is a Stadler szolnoki, alumínium kocsitesteket gyártó üzemében készülnek majd.

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...