Airbus repülőgépek garmadájával bővíti flottáját az Air France-KLM

Airbus repülőgépek garmadájával bővíti flottáját az Air France-KLM

Az évtized végére a francia-holland vállalatcsoport rendelkezik majd a világon a legtöbb Airbussal.

A szélestörzsű flotta megújításának felgyorsítása érdekében a korábban leadott megrendeléseken felül további 50 darab Airbus A350-es repülőgépet rendel az Air France-KLM Csoport. Ezzel a  francia-holland vállalat fogja a legtöbb A350-est üzemeltetni a világon az évtized végére.

A légitársaság tervek szerint a kisebb, 900-as, valamint a nagyobb, 1000-es modellekből is bevásárol a csoport, ezen kívül pedig további 40 repülőgép kötelező érvényű vételére ír alá vételi jogot. Az első repülőgépek 2026-ban állhatnak forgalomba, az utolsó megrendelt példány leszállítása 2030-ra várható. Ezekkel az idősebb Airbus A330-asokat és Boeing 777-eseket váltják a csoport légitársaságainál, az Air France-nál és a KLM-nél.

A cégcsoport közleménye szerint az A350-es megrendelése a fenntarthatóbb légiközlekedés irányába tett fontos lépés, mivel ezek a repülőgépek a gyártás során felhasznált kompozit anyagoknak is köszönhetően 25 százalékkal alacsonyabb fogyasztás és károsanyag-kibocsátás mellett üzemeltethetők a korábbi generációs, hasonló méretű gépekhez képest, emellett 40 százalékkal halkabbak. A flotta megújítása az Air France-KLM Csoport egyik legfontosabb eszköze a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében. A vállalatcsoport ezen kívül a fenntartható forrásból származó kerozin vásárlásával is mérsékelni kívánja környezeti lábnyomát.

Korábbi vállalása alapján az Air France-KLM a 2019-es szinthez képest 2030-ra 30 százalékkal csökkentené szén-dioxid-kibocsátáság.

Tökéletesen illik a csoport hálózatához, csendes, alacsonyabb fogyasztású, ezért kiemelt szerepe lesz abban, hogy csökkentsük környezeti lábnyomunkat” – hangsúlyozta Benjamin Smith, az Air France-KLM Csoport vezérigazgatója a repülőgépek igazgatósági jóváhagyás alatt álló megrendelésével kapcsolatban.

Jelenleg az cégcsoport 533 repülőgéppel rendelkezik és naponta 300 célállomásra közlekedtet járatokat világszerte. A rendelés véglegesítését követően a társaságnak immár 220 repülőgépre lesz megrendelése, köztük 100 darab A320neo családba tartozóra is, amelyeknek első példányai még idén év vége előtt megérkeznek a flottába.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.