Sikeres főszezonon van túl a Festetics-kastély

Sikeres főszezonon van túl a Festetics-kastély

A Balaton-parti város kastélyába idén eddig több mint kétszázezren látogattak el. A keszthelyi kastélyban komoly fejlesztéseket is terveznek.

Sikeres szezont tudhat maga mögött a keszthelyi Festetics-kastély. Az év első nyolc hónapjában 215 ezer látogatót fogadtak, és elérték az egész évre tervezett bevételt – számolt be róla a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit (NÖF) Kft. ügyvezetője pénteken. Oláh Zsanett elmondta, hogy a gazdasági nehézségek ellenére a turisztikai szezonban 50 tematikus rendezvénnyel bővítették a kínálatot.

Május elsejétől augusztus végéig több mint 177 ezren látogattak el a kastélyba, akik a különböző attrakciókra összesen 627 ezer jegyet váltottak.

Az ügyvezető emlékeztetett, a műemléképület idén januárban integrálódott a NÖF-be. A hatékonyabb működési koncepciónak köszönhetően 164 millió forint költségmegtakarítást értek el. Idén több mint 2 milliárd forintot fordítanak fejlesztésekre. Az elmúlt időszakban bővítették a Vadászati Kiállítást, valamint a kerti kisvasút nyomvonalát. Felújították a fegyverfolyosót és a fehér tükörtermet, az állandó és a modellvasút kiállításokon pedig új interaktív elemekkel várják a vendégeket - sorolta az ügyvezető.

A közeljövőben a kastély főúri kiállítása is megújul, és sor kerül a Fejőház rekonstrukciójára. A tervek között a homlokzati szobrok rekonstrukciója, a szökőkutak felújítása, valamint biztonságtechnikai fejlesztések is szerepelnek.

Kiemelt céljuk az épületek energiahatékonyságának növelése. A Festetics-kastély vagyonkezelésének átvételekor a korábban telepített napelempark nem volt összekötve a főépülettel, ezért a megtermelt megújuló energia nem tudott hasznosulni. A közeljövőben szeretnének összeköttetést biztosítani a két infrastruktúra között. A gyakorlatban ez azt eredményezni, hogy kastély főépületének villamosáram-ellátása a megújuló energiának köszönhetően önfenntartóvá válik – részletezte Oláh Zsanett.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.