Alig egy évvel a rajt előtt gőzerővel zajlik a felkészülés a sakkolimpiára

Alig egy évvel a rajt előtt gőzerővel zajlik a felkészülés a sakkolimpiára

Jövő szeptemberben Budapest rendezi a sakkolimpiát. A versenyre 340-350 csapat érkezésére számít a Magyar Sakkszövetség.

A 2023-as év a tervezésé, a 2024-es pedig a megvalósításé – mondta Polyánszky Zoltán, a Magyar Sakkszövetség elnöke a kevesebb mint egy év múlva kezdődő budapesti sakkolimpiáról.

A tervezési oldal legalább akkora munkát jelent, mint a megvalósítás. Meg kell tervezni pontosan, hol legyen egy ilyen hatalmas rendezvény, kitalálni a kreatív dizájnt, az egész esemény brandjét, lefoglalni a hoteleket, hiszen nagyságrendileg kétezer szállodai szobára lesz szükség – ismertette Polyánszky Zoltán. Hozzáfűzte, hogy a sakkolimpia megrendezésénél kiemelt cél Magyarország hírnevének öregbítése is. A tervek szerint sor kerül kísérő rendezvényekre, happeningekre, kiállításokra, szakmai megbeszélésekre.

A várható részvételről elmondta, a Nemzetközi Sakkszövetségnek (FIDE) 199 tagországa van, így a férfiaknál 185-190 csapat indulása prognosztizálható. A nőknél a legutóbb az indiai Csennajban rendezett sakkolimpián új rekord született 162 válogatott nevezésével.

Ennek alapján összességében 340-350 csapat részvétele várható. Ötfős csapatokról van szó, plusz a csapatkapitány. Emellett 180 versenybíró szükséges, hiszen minden nap minden csapat asztalhoz ül a svájci lebonyolításnak köszönhetően.

A létszámot tovább bővíti, hogy a sakkolimpia alatt tartja a FIDE a 95. kongresszusát, amelyre 300-350 fő jön Budapestre. A sikeres lebonyolítás érdekében 100-200 fő önkéntesre is szükség lesz.

A budapesti sakkolimpia különlegessége, hogy a magyar fővárosban ünnepli a FIDE alapításának 100. évfordulóját – emelte ki Polyánszky.

Az elnök a magyar csapatról elmondta, hogy a novemberi, Montenegróban sorra kerülő csapat Európa-bajnokságon való szereplés már részben a sakkolimpiáról is szól, de a szövetségi kapitányoknak egy sokkal nagyobb keretben kell gondolkodniuk, mivel a rendező jogán mindkét nemnél két-két csapatot indíthatunk, de szeretnénk egy harmadikat is, amelyben 25 éven aluli sakkozók kapnának helyet.

A Budapesten megrendezendő 45. sakkolimpiára 2024. szeptember 10. és 23. között kerül sor.

Csaknem egy teljes hónapra megnyílik a Pesti alsó rakpart a pihenni és mozogni vágyók előtt. Július 26 és augusztus 15 között a gyalog és mikromobilitási eszközzel (kerékpárral vagy rollerrel) közlekedők autómentes környezetben használhatják a Jane Haining rakpartot.

A közösségi autózás már 1992 óra része Bécs mindennapjainak. Az igények akkorák, hogy a Free2move vállalat az év végére 1100 járműre bővíti flottáját az osztrák fővárosban.