Tragikus sorsú sakkozónak állít emléket egy új könyv

Tragikus sorsú sakkozónak állít emléket egy új könyv

Utasi Tamás pályafutása és élete ihlette meg a nemrég megjelent Vezéráldozat című könyvet. Novák Miklós regénye már megtalálható a boltokban.

Vezéráldozat címmel regényt jelentetett meg Novák Miklós sportújságíró, a könyv főhősét Utasi Tamás, a nyolcvanas évek kiemelkedő tehetségű, de tragikus sorsú, fiatalon elhunyt sakkozója ihlette. Az egyik kiemelt mellékszereplő, Rónai Egon a kötetet bemutató sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a furcsa szerkezetű és furcsa történetű regény egyrészt Utasi Tamás emléke előtt tiszteleg, másfelől a megrázó történet egy korszak sportvilágát is bemutatja. A könyvben őt fiatal sportújságíróként hozza össze a sors egy fiatal sakkozóval, és ez a találkozás meghatározóvá és egyben sorsfordítóvá válik a főhős életében.

Kocsis L. Mihály lektor szerint a könyv erénye, hogy a főhős nem a saját nevén szerepel benne. Nem szorosan egy személyhez kötődik, ezáltal szerinte általánosíthatóbbá válik az a mondanivaló, miliő, társadalmi és szakmai háttér, mely kirajzolódik belőle. Kiemelte, hogy a sakk világa azért is egy érdekes világ, mert tele van extrém alakokkal, akik folyamatosan konfliktusba kerülnek önmagukkal és a társadalommal. A könyv másik, igazi pikantériáját az adja, hogy bemutatja, az adott társadalom miként viszonyul az egyénhez, egy extrém, nem beilleszkedő emberhez, aki ugyanakkor a dolgokat mégis előre viszi.

Nagy Ervin nemzetközi szintű versenysakkozó és pszichiáter, aki szintén saját nevén szerepel a könyvben, arról beszélt, a szélsőséges teljesítményekre képes emberek jellemzője, hogy bipolárisak, Utasi Tamás pedig konkrétan skizofréniás volt. Hozzátette, hogy a betegség ilyen mértékű irodalmi megjelenítésével máshol még nem találkozott.

A szerző Novák Miklós elmondta, művével a sakkozásnak azt a különleges világát kívánta a mélységeiben bemutatni, amelyet sokan nem ismernek. A kötetben szereplő játszmák és versenyeredmények valósághűek, a főhős, Halmosi Tamás magánélete, betegségének kórképe és lefolyása viszont fikció, a képzelet szüleménye. A szerző hangsúlyozta: a regényes interpretálásnak nem célja, hogy burkoltan felelősöket nevezzen meg, sokan ezért nem a saját nevükön szerepelnek benne. Novák Miklós csakis azt kívánta érzékeltetni, hogy a versenysakk milyen próbatétel elé állítja a játékosokat, akik – nem Utasi Tamás élete az egyetlen példa rá – olykor képtelenek feldolgozni a rájuk szakadó terhet és a világbajnok Magnus Carlsen szavaival élve elvesznek a játék végtelen birodalmában.

A könyvet, amely a Magyar Sportújságírók Szövetsége Nagy Béla-programja segítségével jelent meg, személyesen a Sakkvilág szerkesztőségében, a ráckevei Líra Könyvesboltban, online pedig a novakmiklos.hu honlapon lehet megvásárolni.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.