Kezdenek leszokni a sörről a szlovákok

Kezdenek leszokni a sörről a szlovákok

Az elmúlt harminc év legalacsonyabb átlagos sörfogyasztását produkálták tavaly északi szomszédaink. Európa legnagyobb sörfogyasztói a csehek lettek.

Átlagosan 59,1 liter sört ivott meg tavaly minden szlovákiai állampolgár. Éves szinten ez 1 százalékos csökkenés, viszont 30 éve ennél a harmadával is több sör fogyott az országban – közölte a 2022-es adatokat a Szlovák Statisztikai Hivatal. Északi szomszédunknál 1994-ben fogyott a legtöbb sör, amikor minden állampolgár átlagban 93,4 litert ivott meg.

Azóta folyamatosan csökkent az éves fogyasztás, és a járvány előtti három év volt az, amikor megállt ez a folyamat, évente 70 liter körüli szinten. A járvány két éve aztán újabb meredek visszaesést eredményezett, és tavaly volt a legalacsonyabb az ország történetében – nyilatkozta Róbert Vlačuha, a Statisztikai Hivatal életszínvonal alakulásával foglalkozó osztályának igazgatója.

A statista.com adatai szerint 2022-ben a legtöbb sört átlagban a csehek itták Európában, 129 litert, utánuk jön Ausztria 101 literrel, majd Lengyelország fejenként 92 literrel. Szlovákia a 14. Például Franciaországban csak 33 liter volt az egy főre jutó sörfogyasztás. A hivatal adatai alapján tavaly átlagban 1,37 euróba került egy korsó világos, 10-es csapolt sör, tíz évvel korábban 0,98 euróba. A 12-es üveges sör átlagban 40 centtel drágult.

A szlovákiai sörgyárak termelése tavaly éves szinten 2 százalékkal emelkedett, ezen belül az alkoholmentes sörök gyártása kiugróan, 64 százalékkal nőtt. Szlovákiában 2022-ben összesen csaknem 184 millió liter sört, és közel 10 millió liter alkoholmentes sört adtak el, 137 millió euró értékben, áfa nélkül.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.