Kezdenek leszokni a sörről a szlovákok

Kezdenek leszokni a sörről a szlovákok

Az elmúlt harminc év legalacsonyabb átlagos sörfogyasztását produkálták tavaly északi szomszédaink. Európa legnagyobb sörfogyasztói a csehek lettek.

Átlagosan 59,1 liter sört ivott meg tavaly minden szlovákiai állampolgár. Éves szinten ez 1 százalékos csökkenés, viszont 30 éve ennél a harmadával is több sör fogyott az országban – közölte a 2022-es adatokat a Szlovák Statisztikai Hivatal. Északi szomszédunknál 1994-ben fogyott a legtöbb sör, amikor minden állampolgár átlagban 93,4 litert ivott meg.

Azóta folyamatosan csökkent az éves fogyasztás, és a járvány előtti három év volt az, amikor megállt ez a folyamat, évente 70 liter körüli szinten. A járvány két éve aztán újabb meredek visszaesést eredményezett, és tavaly volt a legalacsonyabb az ország történetében – nyilatkozta Róbert Vlačuha, a Statisztikai Hivatal életszínvonal alakulásával foglalkozó osztályának igazgatója.

A statista.com adatai szerint 2022-ben a legtöbb sört átlagban a csehek itták Európában, 129 litert, utánuk jön Ausztria 101 literrel, majd Lengyelország fejenként 92 literrel. Szlovákia a 14. Például Franciaországban csak 33 liter volt az egy főre jutó sörfogyasztás. A hivatal adatai alapján tavaly átlagban 1,37 euróba került egy korsó világos, 10-es csapolt sör, tíz évvel korábban 0,98 euróba. A 12-es üveges sör átlagban 40 centtel drágult.

A szlovákiai sörgyárak termelése tavaly éves szinten 2 százalékkal emelkedett, ezen belül az alkoholmentes sörök gyártása kiugróan, 64 százalékkal nőtt. Szlovákiában 2022-ben összesen csaknem 184 millió liter sört, és közel 10 millió liter alkoholmentes sört adtak el, 137 millió euró értékben, áfa nélkül.

Bő egy hónappal a kulcscsonttörés és a műtét után újra a legmagasabb szinten versenyzett a legismertebb magyar női kerékpáros. Vas Kata Blanka a belgiumi cyclocross versenyen elért hetedik hellyel tért vissza, és elmondása szerint már nem fáj semmije a sérülés miatt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe gyenge hetet produkált. A pesti börze vezető részvényei mind mínuszban zárták a kereskedést.