Magnus Carlsen nyerte a sakk világkupát

Magnus Carlsen nyerte a sakk világkupát

A világranglistát vezető norvég papírforma-győzelmet aratott. A legjobban szereplő magyar sakkozó, Berkes Ferenc a nyolcaddöntőig menetelt.

A korábbi világbajnok Magnus Carlsen nyerte csütörtökön a Bakuban rendezett egyéni sakk világkupát. A világranglista norvég éllovasa a fináléban azt az indiai Rameshbabu Praggnanandhaát múlta felül, aki a 16 között a legjobb magyart, Berkes Ferencet búcsúztatta. A döntő első két, normál játékidejű partija egyaránt döntetlennel zárult, így csütörtökön rapid játszmák döntöttek, ebben a világbajnoki címéről tavaly lemondó Carlsen bizonyult jobbnak, mivel sötéttel begyűjtötte a teljes pontot, míg világossal remizett ellenfelével.

A 32 éves skandináv nagymester és az alig 18 esztendős ázsiai játékos mellett a bronzérmet szintén rapid partikban megszerző amerikai Fabiano Caruana kvalifikálta magát a világbajnokjelöltek jövő évi tornájára. Carlsen ugyanakkor korábban úgy nyilatkozott, kevés esélyt lát arra, hogy elinduljon rajta, mert kiábrándult a klasszikus játékidejű sakkból.

Magnus Carlsen a világkupán a hét párharca során csak kétszer kényszerült ráadásra, az általa egyre kevésbé kedvelt klasszikus játékidejű partikban nyolc győzelmet aratott és csupán egyszer kapott ki öt döntetlen mellett. A nők versenyében az orosz Alekszandra Gorjacskina diadalmaskodott, aki szintén rövidített partikban múlta felül a bolgár Nurgjul Szalimovát.

A sakk világkupa nyereményalapja minden korábbinál magasabb volt, 2,5 millió dollár (nagyjából 885 millió forint).

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.