Halász Bence bronzérmet szerzett az atlétikai világbajnokságon

Halász Bence bronzérmet szerzett az atlétikai világbajnokságon

Nem zárjuk dobogós helyezés nélkül a hazai rendezésű vb-t, az előzetesen is éremesélyesnek tartott Halász Bence kalapácsvetésben lett harmadik.

A kalapácsvető Halász Bence bronzérmet nyert a budapesti atlétikai világbajnokságon vasárnap. A szombathelyi dobó másodszor állhatott fel vb-n dobogóra, 2019-ben, Dohában szintén harmadik lett. A világranglistán negyedik és így a legelőkelőbb helyen jegyzett magyar atléta magabiztos teljesítménnyel jutott szombaton döntőbe, 78,13 méterrel elsőre túldobta a fináléhoz szükséges szintet. Rába Dániel és Varga Donát a selejtezőben kiesett.

Az Európa-bajnoki második Halász Bence a vasárnapi döntőben 80,82 méterrel kezdett, akárcsak a bemutatásnál, 30 ezer néző óriási biztatása közepette. Amikor a kalapács a 80 vonalon túl ért földet, szinte felrobbant a stadion. A magyar dobóatléta tavaly a Eugene-i vb-n dobott először 80 méter fölött, 80,92-es egyéni csúcsát pedig a tavalyi müncheni Eb-n érte el.

A magyar nehézatléta az első kör után vezetett a selejtező legjobbja (81,18), a kanadai Ethan Katzberg (80,18) és a kereken 80 méterrel kezdő, ötszörös világbajnok lengyel Pawel Fajdek előtt. A második körben Halász a hálóba vágta a szert, a tokiói olimpiai bajnok Wojciech Nowicki pedig 80,70 méterrel feljött a második helyre. A harmadik sorozatban a magyar kalapácsvető 81,02 métert ért el, majd örömében kifutott edzőjéhez, hiszen megjavította egyéni csúcsát. A bírók azonban jelezték, hogy a kísérlet érvénytelen volt.

Innentől a 12 helyett már csak nyolcan folytatták, fordított sorrendben, azaz a leggyengébb eredménnyel álló dobott először és az éllovas Halász utoljára. A magyar versenyző ugyan ismét 80 fölé került (80,59), de Nowicki 80,83-mal átvette a vezetést.

Az ötödik sorozatban jött a 21 éves Katzberg és 81,25 méterrel (kanadai országos csúccsal)  az élre állt. Nowicki 81,02-vel válaszolt, de maradt második. Halász 79,94-gyel folytatta. Az utolsó körben már nem változott az első három sorrendje, Halász kilépett.

Minden volt a mai versenyben, de összességében elégedett lehetek a végeredménnyel. Ha tegnap azt mondják, hogy 80,82-vel zárok a döntőben, előre aláírta volna mindenki Szombathelyen. Sajnálom, hogy nem lett egyéni csúcs, de nincs miért bánkódnom – nyilatkozta a versenyt követően a Dobó SE sportolója. Hozzátette, hogy a május-júniusi időszak környékén nem gondolta volna, hogy ennyi 80 méteres dobást csinál a vb-döntőben. Úgy véli, hogy az a 81,02 méteres dobása, amelyet utólag elvettek, szerinte érvényes volt, de a sorrenden nem változtatott volna.

Halász Bence a magyar atlétika 15. vb-érmét szerezte, és csatakozott a szintén kétszeres vb-érmes Gécsek Tiborhoz és Pars Krisztiánhoz – London olimpiai bajnoka Halász egyik példaképe is, akivel együtt edzett Szombathelyen.


Atlétikai vb: Férfi kalapácsvetés

  1. Ethan Katzberg (Kanada) 81,25 méter
  2. Wojciech Nowicki (Lengyelország) 81,02 méter
  3. Halász Bence (Magyarország) 80,82 méter

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.