Bemutató sportág lenne a Los Angeles-i olimpián a sakk

Bemutató sportág lenne a Los Angeles-i olimpián a sakk

A Nemzetközi Sakkszövetség elnöke azért lobbizik, hogy a 2028-as ötkarikás játékokon rapidsakkban is rendezzenek versenyt.

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) orosz elnöke azt szeretné, ha a sakk bemutató sportként szerepelhetne a 2028-as Los Angeles-i nyári olimpián. A FIDE első embere e törekvéséről az insidethegames.biz portálnak nyilatkozott. Arkagyij Dvorkovics szerint az ötkarikás bemutatóra a legalkalmasabbnak nem a hagyományos sakkjáték, hanem a rövidebb játékidejű mérkőzéseket jelentő gyorssakk (rapidsakk) kínálkozik.

Álmom, hogy megnézzem, hogyan válnak sakkozók olimpiai bajnokká bármilyen játékformában. Egyértelmű, hogy ez a rapidsakk formátum lesz – idézte a portál Dvorkovicsot.

A sportágnak megvan a saját olimpiája, a sakkolimpiákat kétévente rendezik. A 2024-esnek eseménynek Budapest lesz a házigazdája.

/ A borítókép forrása: Pexels

Csaknem egy teljes hónapra megnyílik a Pesti alsó rakpart a pihenni és mozogni vágyók előtt. Július 26 és augusztus 15 között a gyalog és mikromobilitási eszközzel (kerékpárral vagy rollerrel) közlekedők autómentes környezetben használhatják a Jane Haining rakpartot.

A közösségi autózás már 1992 óra része Bécs mindennapjainak. Az igények akkorák, hogy a Free2move vállalat az év végére 1100 járműre bővíti flottáját az osztrák fővárosban.