Bemutató sportág lenne a Los Angeles-i olimpián a sakk

Bemutató sportág lenne a Los Angeles-i olimpián a sakk

A Nemzetközi Sakkszövetség elnöke azért lobbizik, hogy a 2028-as ötkarikás játékokon rapidsakkban is rendezzenek versenyt.

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) orosz elnöke azt szeretné, ha a sakk bemutató sportként szerepelhetne a 2028-as Los Angeles-i nyári olimpián. A FIDE első embere e törekvéséről az insidethegames.biz portálnak nyilatkozott. Arkagyij Dvorkovics szerint az ötkarikás bemutatóra a legalkalmasabbnak nem a hagyományos sakkjáték, hanem a rövidebb játékidejű mérkőzéseket jelentő gyorssakk (rapidsakk) kínálkozik.

Álmom, hogy megnézzem, hogyan válnak sakkozók olimpiai bajnokká bármilyen játékformában. Egyértelmű, hogy ez a rapidsakk formátum lesz – idézte a portál Dvorkovicsot.

A sportágnak megvan a saját olimpiája, a sakkolimpiákat kétévente rendezik. A 2024-esnek eseménynek Budapest lesz a házigazdája.

/ A borítókép forrása: Pexels

Majdnem négy éves, felújítás miatti szünet után, december 6-án újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt Bécs helytörténeti múzeuma, a Wien Museum. Az inklúzió és akadálymentesség jegyében újragondolt és felújított kiállítóhely állandó tárlatát ingyen nézhetik meg az érdeklődők.

A Budapesti Közművek keretében működő FKF Köztisztasági Divízió december elején további összesen 150 darab utcai hulladékgyűjtőt helyezett ki a főváros 23 kerületében. A kukák az ünnepek után is az érintett közterületeken maradnak.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.