Folytatja erdőtelepítési programját a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank négy év alatt a harmadik hasonló projektjét jelenti be.

A Magyar Nemzeti Bank nagyszabású erdőtelepítéssel és gyeprekonstrukcióval ellentételezi a karbonlábnyomát a Duna-Dráva Nemzeti Park területén – jelentette be hétfőn a jegybank.

Az MNB legalább 32 hektár fajgazdag gyepes és erdei élőhely létrehozását, cserjés telepítését, kaszáló és mocsárrét kialakítását vállalta a Somogy vármegyei Drávaszentesen. A projekt megvalósításában a nemzeti park igazgatósága és egy civil szervezet, a WWF Magyarország is közreműködik majd.

A jegybank 2019-ben hirdette meg Zöld Programját, amelynek részeként korábban a Veszprém vármegyei Pápateszéren vállalt élőhely-rekonstrukciót, majd a Békés vármegyei Geszt közelében, a Körös-Maros Nemzeti Park területén kezdett erdőtelepítésbe, amellyel egy egész éves szén-dioxid-kibocsátását semlegesíti.

A központi pénzintézet kommünikéjét azzal zárta, hogy a teljes karbonsemlegesség érdekében nem csupán ellentételezi, hanem csökkenti is a kibocsátását. Zöld Programját azért hozta létre, hogy a fenntartható gazdasági növekedés finanszírozásában segítse a hazai pénzügyi szektort.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.