Oroszország és Fehéroroszország nem kap olimpiai meghívót

Oroszország és Fehéroroszország nem kap olimpiai meghívót

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság a játékok előtt egy évvel küldi ki hivatalos meghívóját. Az oroszok és a fehéroroszok mellett Guatemala is hiába vár a levélre.

Nem kapja meg júliusban a jövő évi, párizsi olimpiára szóló meghívót Oroszország és Fehéroroszország a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB), amely csütörtökön közölte az erre vonatkozó döntését. A NOB a hagyományok szerint formális meghívót küld egy évvel az ötkarikás megnyitó előtt a világ összes olimpiai bizottságának, melyben az eseményre invitálja az adott nemzet csapatát. Ezt most az oroszok és a fehéroroszok nem kapják meg, ugyanakkor egyelőre úgy tűnik, hogy versenyzőik semleges színekben rajthoz állhatnak Párizsban az orosz-ukrán háború ellenére.

A NOB csütörtökön arról számolt be, hogy 203 tagországának július 26-án küldi ki a meghívót. Azonban ezek között nem szerepel Oroszország és Fehéroroszország, valamint Guatemala olimpiai bizottsága sem. A közép-amerikai ország olimpiai bizottságának tagságát politikai beavatkozásra hivatkozva tavaly szeptemberben felfüggesztették.

A NOB tavaly, néhány nappal a háború kirobbanása után azt sürgette a nemzetközi sportági szakszövetségeknél, hogy zárják ki a sportolókat, a hivatalos személyeket, valamint az orosz és fehérorosz, valamilyen esemény házigazdájának jelölt városokat. Idén március 28-án a végrehajtó bizottság azt javasolta, hogy a sportági szövetségek csak semleges státuszban engedjék vissza az orosz és fehérorosz sportolókat, és csak azokat, akik nyilvánosan nem emeltek szót az ukrajnai háború mellett, illetve nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel, illetve nemzetbiztonsági szervekkel.

A szervezet végső döntést egyelőre még nem fogalmazott meg az orosz és fehérorosz versenyzők párizsi részvételét illetően, azonban korábban már többször is közölte, hogy joga van úgy határozni, hogy nem hívja meg a francia fővárosba a két nemzet sportolóit. A NOB a megfelelő pillanatban, saját belátása alapján hozza majd meg az erre vonatkozó döntést anélkül, hogy kötve lenne a korábbi olimpiai kvalifikációs versenyek eredményeihez – áll a szervezet közleményében.

A párizsi ötkarikás játékokat 2024. július 26. és augusztus 11. között rendezik.

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.