Új helyszínen, Komáromban rendezte meg a 2023-as Év Fagylaltja versenyt a Magyar Cukrász Ipartestület. A helyi Jókai ligetben egész nap a legnépszerűbb nyári desszerteké volt a főszerep, hiszen a korábbi évek győzteseit, és az idei verseny döntős fagylatjait egyaránt megkóstolhatták az érdeklődők. Az idén már huszonhatodik alkalommal választották meg az év fagyiját. A megmérettetésre 81 fagylalt nevezett.
A zsűri döntése alapján az év fagylaltja a balatonmáriafürdői Florida Fagyizóból érkezett, a Somodi János főcukrász által megálmodott sütőtökös mandula, dió variációkal zsebelte be az első helyet.
Balatonmáriafürdő az idén erős felhozatallal érkezett a megmérettetésre, a közönségdíjat ugyanis a városi rivális Vitorlás Fagyizó kaparintotta meg, Pálfi Attila mentás uborkafagylaltjával.
A szakmai szervezetek különdíját a Rákóczi túrós rozmaringos sült barackkal fagylalt érdemelte ki, amely Gödöllőről, a Sissi kézműves fagyizóból érkezett. Komárom Város különdíját az Ireks-Stamag cukrászda és Benkő Péter vihette haza Mangó sorbet céklahabos meringa variegátóval fantázianevű fagylaltjával.
Eredmények
A kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.
- és az Év Fagylaltja: Sütőtökös mandula, dió variációkkal – Somodi János – Florida Fagyizó, Balatonmáriafürdő
- Kávés csokoládé mogyoró – Wilheim Dávid – Da Crema Fagyizó, Nagykanizsa
- Bana-nut – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
M – Mentes kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
Hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt kategória)
- Mandulakert – Kovács Roland – Krém Cukrászda, Székesfehérvár
- Fekete noha – Wilheim Dávid – Da Crema Fagyizó, Nagykanizsa
- Szilvafácska – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
Csokoládé kategória
Ebben a kategóriában a cukrászdák, fagylaltozók, illetve alapanyaggyártók, forgalmazók is indulhattak olyan fagylaltokkal, amelyek természetes alap és járulékos anyagokkal, természetes stabilizátorokkal készültek.
- Sós karamellás körte – Végh József – Krém Cukrászda, Székesfehérvár
- Fekete bárány – Tóth Erika – Black Sheep Kávézó és Konyha, Debrecen
- Flamand Csokoládé – Ipacs Balázs – FrieslandCampina Hungária Zrt, Budapest
C kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
- Gundelek kedvence – Takács Norbert – m-Gel Hungary Kft., Budapest
- Joghurtos mangó lassi lime-mal és kardamommal – Rétfalvi Attila – Master Martini Hungary Kft., Budapest
- Kolumbiai kávé piemontei tejmogyoróval – Rétfalvi Attila – Master Martini Hungary Kft., Budapest
C/M Mentes kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
- Pomázi V.I.P. Ananászeper – Takács Norbert – m-Gel Hungary Kft., Budapest
- Mentes mango citromfűvel – Cseri Róbert – KEN Carpathia Kft., Budapest
- Gyümölcsleves zabkásagombóccal – Andok Tamás – Nectar Kft., Budaörs
Különdíjak
- Közönségdíj: Mentás uborka – Pálfi Attila – Vitorlás Fagyizó, Balatonmáriafürdő
- Szakmai szervezetek különdíja: Rákóczi túrós rozmaringos sült barackkal – Konczné Koncz Andrea – Sissi Kézműves Fagylaltozó, Gödöllő
- Komárom város különdíja: Mangó sorbet céklahabos meringa variegátóval – Benkő Péter – IREKS-STAMAG Kft., Komárom
- Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: Yuzu-lime-kefír – Martin Braun Kft. Budapest