Nagy a bizonytalanság az építőiparban, csökken a cégek száma

Nagy a bizonytalanság az építőiparban, csökken a cégek száma

Az elmúlt két hónapban a cégalapítások száma alacsonyabb volt, mint a megszűnő cégeké, de a különbség mértéke fokozatosan csökken.

Nem mutat jó képet a hazai építőipar. A termelés volumene továbbra is csökken, és az új szerződések volumene sem ad okot bizakodásra. Áprilisban a termelés 3,2 százalékkal volt alacsonyabb, mint a tavalyi év azonos időszakában. Az épületek és az egyéb építmények termelése 4,4 százalék, 1,3 százalékkal csökkent, megmutatva, hogy a visszaesés széles körben érezhető volt.

Az áprilisi teljesítmény márciushoz képest, a szezonális és munkanaphatás kiigazítások után, 2,6 százalékkal csökkent, így a tavaszi hónapok visszafogottabbak voltak az építőipar számára.

Az építőipari vállalatok összesített száma a legutóbbi adatok alapján enyhe csökkenést mutat az előző hónaphoz képest, azonban továbbra is  felülmúlja a 2022 decemberi állapotot. Az újonnan alapított cégek száma már második hónapja elmarad a megszűnő cégekétől, ugyanakkor a különbség mértéke csökkenő tendenciát mutat. Az új cégek alakulásának dinamikája visszafogottabb, az elmúlt hat év szezonális átlagát sem éri el.

Habár az elmúlt hónapban tapasztalt megszűnések száma mérséklődik az építőiparban, még így is meghaladja a hosszú távú szezonális átlagot, ami rávilágít a szektorban uralkodó bizonytalan helyzetre. Megfigyelhető a felszámolással megszűnt cégek növekvő szerepe, amelyek immáron két hónapja teszik ki a megszűnések közel 50 százalékát. Ezzel szemben a végelszámolással megszűnt cégek aránya jelentősen csökkent, a korábbi 50 százalékról mostanra mindössze 25 százalékra esett vissza.

A visszaesés egyik oka a tavalyi KATA változás miatt elindított, a szokványost meghaladó végelszámolási eljárások lezárása, így várhatóan ez az arány nem növekszik az elkövetkező időszakban.

Az újonnan indult cégbírósági eljárások között a felszámolási eljárások aránya a fél éve tartó tendenciának megfelelően tovább erősödött. Kiemelkedő az arányuk, az összes építőipari vállalkozás közel 1 százalékát érinti, ami kétszerese az országos 0,5 százalékos átlagnak. Az új felszámolási eljárások jelentős részét, több mint 50 százalékát a 3-5 éve alakult cégek teszik ki, amelyek ezáltal domináns szerepet töltenek be a szektorban.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.