Fél év alatt több céget számoltak fel itthon, mint tavaly összesen

Fél év alatt több céget számoltak fel itthon, mint tavaly összesen

Májusban is folytatódott a működő cégek számának csökkenése, immár több mint nyolcezerrel kevesebb vállalat működik hazánkban, mint decemberben. A cégalapítási kedv rendkívül alacsony.

A cégek megszűnésének száma nem volt túlzottan magas a vizsgált időszakban, viszont jóval kevesebb új cégeket alapítottak az átlagnál. Az új cégalapítások száma ezres nagyságrenddel csökkent.

A megszűnéseken belül továbbra is a végelszámolási eljárások a meghatározók, és ez nem meglepő a tavalyi KATA változás során megugrott új végelszámolási eljárások számából kiindulva. A jövőre nézve ebben a körben csökkenésre számíthatunk, a tavalyi magas eljárások lezárulnak lassan, ami a számokban is megjelenik. Az idén 10 ezret meghaladó ebben a körben megszűnt cégek száma, ami „normál esetben” 3-5 ezer között szokott mozogni ezekben az időszakokban – ismertette a folyamatokat Alföldi Csaba, az Opten Kft. céginformációs szakértője.

Ugyanakkor a kényszertörlés miatt bezárt cégek száma nem volt jelentős, kevesebb mint ezer. Ezzel szemben a felszámolás miatt megszűnt cégek száma, ami 700-800 között mozgott, fokozatosan erősödő tendenciát jelez.

Az újonnan indított eljárások terén a vállalkozások szembenéznek egy erősödő trenddel, hiszen általánosságban a kényszertörlési eljárások száma meghatározóbb volt a múltban, míg májusban a felszámolási eljárások kerültek előtérbe, számuk új csúcsot döntött. A vizsgált időszakban összesen 2356 vállalkozás volt felszámolással érintett, ami előre vetíti a felszámolási eljárások növekvő jelentőségét a céges környezetben.

Az újonnan indított felszámolási eljárások jelentős részét a viszonylag fiatal, 3-5 éves korban lévő cégek tették ki, amelyek az összes ilyen jellegű eljárás 40 százalékát képviselték ebben az időszakban. Regionális bontásban pedig Budapest és Pest vármegye állt az élre: az új felszámolási eljárások több mint 80 százalékát itt indították. Ez a szám – mivel a két régió a teljes cégszám kicsivel több mint 50 százalékát képviseli �� jelentős mértékű.

Az előzmény nélküli felszámolási eljárások esetében azonban már más kép rajzolódik ki: a főváros és Pest vármegye itt már nem játszik domináns szerepet, hiszen az előzmény nélküli új eljárások aránya itt a 10 százalékot sem éri el. Ellenben Tolna és Békés megyében ez az érték már közelít a 100 százalékhoz.

A szektoronkénti vizsgálat során a legnagyobb számú új felszámolási eljárást az építőipar, az adminisztratív és szolgáltató tevékenységet végző vállalatok, valamint a kereskedelmi szektor szenvedte el. Emellett azonban érdemes kiemelni a szállítási és raktározási, valamint a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területén működő vállalkozásokat is, amelyek szintén nagy arányban voltak érintettek az új felszámolási eljárásokban.

A piac adhat aggodalomra okot, különösen az előzmény nélküli felszámolási eljárások számának növekedése miatt. Nagy hangsúlyt kell fektetni erre a területre, érdemes komolyan venni. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy a májusi statisztikák nem feltétlenül jelzik egy átfogó válság kibontakozását. Mintegy 80 százalékban azok a vállalkozások kerültek felszámolás alá, melyek adószámát már több mint egy évvel ezelőtt törölték. Ezt figyelembe véve, jelenleg még nem beszélnék tömeges bedőlésről – hívta fel a figyelmet Alföldi Csaba.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz képest) májusi értéke átlagosan 11-12 százalék körül mozgott. Vármegyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten–CFI Vas, Jász-Nagykun és Somogy vármegyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye produkálta.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.