Három magyar sakkozó biztosan ott lesz az idei világkupán

Három magyar sakkozó biztosan ott lesz az idei világkupán

Július 30. és augusztus 24. között Azerbajdzsán fővárosában rendezik meg a férfiak és a nők sakk világkupáját is.

Három magyar férfi nagymester is ott lehet a sakkozók világkupáján, amelynek az azeri főváros, Baku ad otthont július 30. és augusztus 24. között. A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) a honlapján tette közzé a már kvalifikáltak listáját, amelyen szerepel Erdős Viktor, Nagy Gábor és Gledura Benjámin neve is.

A kétévente zajló, kieséses rendszerű viadal első három helyezettje indulhat majd a világbajnokjelöltek tornáján.

A férfiaknál a lengyel Jan-Krzysztof Duda nyert a legutóbbi világkupán, 2021-ben Szocsiban, míg a nők szintén tavalyelőtti, első alkalommal kiírt hasonló versenyének győztese az orosz, de azóta már svájci színekben versenyző Alekszandra Kosztyenyuk volt.

A bakui világkupán a férfiaknál összesen 206-an, a nőknél 103-an ülhetnek asztalhoz. A két világkupa teljes össznyereményalapja minden korábbinál magasabb, 2,5 millió dollár (csaknem 870 millió forint) lesz.

/ A borítókép forrása: Unsplash

Majdnem négy éves, felújítás miatti szünet után, december 6-án újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt Bécs helytörténeti múzeuma, a Wien Museum. Az inklúzió és akadálymentesség jegyében újragondolt és felújított kiállítóhely állandó tárlatát ingyen nézhetik meg az érdeklődők.

A Budapesti Közművek keretében működő FKF Köztisztasági Divízió december elején további összesen 150 darab utcai hulladékgyűjtőt helyezett ki a főváros 23 kerületében. A kukák az ünnepek után is az érintett közterületeken maradnak.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.