Nagyszabású akcióval segít a rászorulóknak az Élelmiszerbank

Nagyszabású akcióval segít a rászorulóknak az Élelmiszerbank

Most hétvégén, azaz május 12-13-án, pénteken és szombaton kerül sor az év eddigi legnagyobb élelmiszergyűjtő akciójára a Magyar Élelmiszerbank Egyesület szervezésében.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2006 óta évente megszervezett tartósélelmiszer-gyűjtő akciója a szolidaritás és az összefogás egyik legnagyobb hazai eseményévé nőtte ki magát. A legutóbbi, karácsonykor közzétett felhívásukra is rohamtempóban érkeztek az adományok, a vásárlók akkor a hétvégi gyűjtés minden egyes percében 30 rászoruló ünnepi csomagjához elegendő élelmiszert adtak össze, és a 241 ezer kilónyi felajánlásból az Élelmiszerbank végül 48 ezer nehéz sorsú embert, családot tudott jelentős támogatásban részesíteni.

Bár már elmúltak a nagy hidegek, túl vagyunk a januáron és februáron is, amikor a segélykérések tetőzni szoktak, de a megkeresések száma sajnos még mindig nem kezdett el csökkenni. Sőt, egyre többen fordulnak élelmiszercsomagokért az Élelmiszerbankhoz. Az amúgy is magas inflációs adatok közül jócskán kiemelkedik az élelmiszerek drágulása, ami éppen a legszegényebbeket terheli leginkább. Ezért döntöttünk úgy, hogy idén először tavasszal is a lakosság segítségét kérjük. Reméljük, sokan átérzik majd a helyzet súlyosságát – nyilatkozta a legújabb akció kapcsán Cseh Balázs, az Élelmiszerbank elnöke.

A Nagy Tavaszi Élelmiszergyűjtésre május 12-13-án, pénteken és szombaton kerül sor a Tesco és az Aldi áruházláncok összesen 200 egységében szerte az országban. Az adományokat az Élelmiszerbank zöld mellényt viselő önkénteseinél lehet leadni, a kasszák közelében kijelölt gyűjtőpontokon.

A felajánlásokat pénteken 14:00-20:00 óráig, szombaton 8:00-20:00 óráig fogadják az önkéntesek.

A vásárlók az adományaikkal közvetlenül a környezetükben élő nehéz sorsú embereket segíthetik. Az összegyűjtött élelmiszereket az Élelmiszerbank az egyes áruházak környéken működő karitatív szervezetek közreműködésével juttatja el a nélkülözőkhöz.

A szervezet tájékoztatása alapján legutóbbi akciójuk alkalmával száraztésztából és konzervekből, valamint rizsből érkezett a legtöbb felajánlás, ezek tették ki az adományok felét. Ezek a termékek tavasszal is jó választásnak bizonyulnak, hiszen segítséget nyújthatnak a rászorulóknak. Azonban a tésztákhoz elkészíthető szószok és mártások, a bébiételek, és a közelgő gyermeknap apropóján a kekszek és egyéb, kevéssé olvadékony édességek szintén nagy örömöt hozhatnak a nélkülözők számára.

Az elmúlt 10 évben összesen 2,3 millió kiló élelmiszeradományt adtak össze a vásárlók az Élelmiszerbank áruházi adománygyűjtő akcióin.

Az élelmiszerek drágulása még mindig kiugró, aminek a terheit a kisebb keresetű családok lényegesen jobban megérzik – ugyanis ők a jövedelmük nagyobb hányadát szokták élelmiszerre fordítani. A rászorulók részére leginkább a rizs, a hús- vagy készétel konzervek, a szószok-mártások, a keksz, a csokoládé, a bébiétel, a tészta, a tartós tej, az édesség és a további hűtést nem igénylő termékek jelentik a legnagyobb segítséget.

A péntek-szombati akció az ország 115 településén zajlik majd a Tesco és az ALDI áruházláncok összesen 200 egységében. A lebonyolításban 3000 önkéntes segítő teljesít szolgálatot. A kezdeményezéshez csatlakozik Vágó Piros rádiós műsorvezető, Szűcs Nelli és Trill Zsolt, valamint Csuja Fanni és Telekes Péter színművész házaspárok. Az akció beharangozásában szerepet vállal Viszkok Fruzsi blogger, Michelisz Norbert világkupa győztes autóversenyző és Wéber Gábor Forma1-kommentátor is.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.