A nők megkönnyítették, a férfiak megnehezítették az öttusa-kapitány dolgát

A nők megkönnyítették, a férfiak megnehezítették az öttusa-kapitány dolgát

Martnek János felemásan értékelte a budapesti öttusa világkupa végeredményét. A nők szereplésével elégedett volt, a férfi csapat összeállítása azonban komoly fejtörést okoz majd neki.

A válogatás szempontjából a nők esetében tisztult a kép, míg a férfiaknál bonyolultabbá vált a helyzet Martinek János szövetségi kapitány számára a vasárnap véget ért budapesti öttusa világkupán.

A tavalyi budapesti világkupához képest egy pontszerző helyet éremre váltottunk. Egy éve a nőknél Gulyás Michelle aranyérme, valamint a fiúknál Demeter Bence negyedik, Bőhm Csaba ötödik és Bereczki Richárd hatodik helye ért világkupapontot. Ezúttal a lányoknál Guzi Blanka arany-, Gulyás ezüstérmet szerzett, a fiúknál pedig Koleszár Mihály ötödik, Bőhm Csaba hatodik lett – kezdte értékelését a múlt heti budapesti világkupa-verseny kapcsán Martinek János.

A szövetségi kapitány elmondta, hogy bár a férfiaknál tavaly heten jutottak be a döntőbe, idén a nemzetközi szövetség új szabálya alapján erre már nem volt lehetőség, mivel a selejtezőből legfeljebb hat versenyző juthat tovább egy nemzetből.

A kapitány a nemenkénti elemzést az eredményesebb nőkkel kezdte, Elmondta, hogy a döntőben tizenötödikként záró ifjúsági korú Bauer Blanka jobb szereplése a lovagláson múlott.

Blanka remekül vívott, ez alapján beleszólhatott volna az érmes harcba, de lovaglásban még nincs rutinja, ráadásul nehéz lovaglású lovat kapott, és ez megpecsételte a sorsát. Barta Luca és Réti Kamilla jobb helyezése pedig a gyenge víváson ment el – magyarázta a kapitány.

A két érmes helyezett teljesítményét értékelve kiemelte, hogy szerinte az ezüstérmes Gulyás Michelle a legstabilabb magyar női versenyző, lassan megszokottá válik, hogy minden versenyen érmet nyer. A szombaton aranyérmet szerző Guzi Blanka számára nem indult jól az év, az ankarai világkupán nem tudott elindulni, így a budapesti versenyben volt a reménye, amit be is váltott. A következő állomás a két hét múlva esedékes szófiai világkupa lesz, ahol Gulyásnak az eddigi két dobogós helyezése miatt már nem kell elindulnia.

Michelle biztos Eb- és vb-induló, ezért kiemeltem őt társai közül, ráadásul államvizsga előtt áll, most arra koncentrálhat. Szófiában így Guzi, Barta, Réti és Bauer indul, ha Guzi elődöntőbe jut, már az is elég lesz számára a világversenyeken való szerepléshez – foglalta össze a női csapat helyzetét Martinek János. A kapitány hozzátette, hogy amennyire könnyű dolga volt a nők esetében, annyira megnehezítették a válogatást a férfiak.

Bevallom, álmatlan éjszakákat okoztak a fiúk, mert sok jó versenyző pályázik a kevés helyre. Az eddigi eredmények alapján öt versenyzőnek lehet még esélye a további megméretésre. Ezüstérmével és a mostani hatodik helyével Bőhm Csaba kiemelkedik társai közül. Kellemes meglepetés Koleszár Mihály szereplése, aki juniorként két világkupa-döntőbe is bejutott, Budapesten ő volt a legeredményesebb. Ugyancsak két döntőt fogott rutinjának köszönhetően Demeter Bence – sorolta a pozitívumokat a kapitány, majd azzal folytatta, hogy a tavalyi év meglepetésemberei idén is meglepetést okoztak, de most inkább negatív értelemben.

A tavalyi vb-bronz- és Eb-ezüstérmes Szép Balázs, valamint az Európa-bajnok Bereczki Richárd csak egy-egy döntőbe tudott bejutni, a másik versenyükön a selejtezőben elvéreztek, ezzel nagy fejtörést okoztak a kapitánynak.

A férfiak esetében az előterjesztésem után a végső döntést a szakmai bizottság hozza majd meg – zárta gondolatait Martinek János.

A budapesti világkupa női versenyében Guzi Blanka győzött, Gulyás Michelle második, Barta Luca 12., Réti Kamilla 13., Bauer Blanka pedig 15. lett, míg a férfiaknál Koleszár Mihály az ötödik, Bőhm Csaba a hatodik, Szép Balázs a 12., Demeter Bence pedig a 17. helyen végzett.

Március elején, a kairói vk-nyitányon Gulyás győzött, Bőhm pedig ezüstérmet nyert. Két hete, Ankarában Demeter hetedik, Bereczki Richárd tizedik, Koleszár 14., Réti 17. volt. A budapesti vk-t követően a sorozat negyedik viadalára május második hetében kerül sor Szófiában. A vk-széria a május-június fordulóján esedékes döntővel zárul Ankarában, azon a versenyen a győztesek már olimpiai kvótát kapnak.

Az Európa-bajnokságra, melyen nyolc-nyolc párizsi kvóta talál gazdára, június-július fordulóján Krakkóban kerül sor, az Európa Játékok keretében. A szintén kvótaosztó világbajnokságot pedig augusztus végén rendezik az angliai Bath-ban.

A borítókép forrása: Tóth Marcell / GazMag

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.