Koreai győzelem a férfi öttusázók budapesti világkupáján, két magyar a tízben

Koreai győzelem a férfi öttusázók budapesti világkupáján, két magyar a tízben

A legjobb magyarként Koleszár Mihály az ötödik helyen zárta a hazai közönség előtt tartott öttusa világkupa-versenyt. A győzelmet a dél-koreai Dzsun Vung Te szerezte meg.

A női versenyben Guzi Blanka és Gulyás Michelle révén született kettős győzelem után a férfiak döntőjére került sor az öttusa világkupa budapesti versenyén. A égy magyar versenyző közül az ötödik helyen célba érő Koleszár Mihály szerepelt a legjobban.

A győzelmet a dél-koreai Dzsun Vung Te szerezte meg, mögötte pedig az egyiptomi Mohanad Saban, majd a cseh Martin Vlach futott a célba. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem területén rendezett viadalon a márciusi, kairói vk-nyitányon ezüstérmes Bőhm Csaba hatodik, a tavaly vb-bronz- és Eb-ezüstérmes Szép Balázs 12., Demeter Bence pedig 17. lett.

Az idei sorozat harmadik állomásán 83 fős férfi mezőny jött össze, amely szerdán három csoportban küzdött a selejtezőben. A 12 magyar induló közül hét végzett továbbjutást érő helyen, de a nemzetközi szövetség korlátozó szabályozása miatt csak hatan folytathatták a versenyt. Közülük négyen teljesítették sikerrel a pénteki elődöntőt. Ebben a szakaszban két 18-as csoportban versenyeztek az öttusázók, és az első kilenc-kilenc hely ért finálét.

A csütörtöki körvívásban Koleszár 23 győzelmet aratott és 12 ellenfelétől kapott ki, ezzel a második-negyedik helyről kezdhette meg a szombati finálét. Demeter 20/15-tel nyolcadik, Bőhm 17/18-cal a 14-17., Szép Balázs 16/19-cel a 18. helyről vágott neki a napnak.

A lovaglás Bőhmnek sikerült a legjobban, aki szintidőn belüli hibátlan teljesítményt nyújtott. Koleszár egy verőhibával ment végig a pályán, és sokáig jól alakult Szép lovaglása is, az utolsó akadályra azonban nem akart rámenni a lova, kitört, emiatt idővesztesége is lett, így a maximális 300-ból 23 pontot elvesztett. Demeter négy akadályon nem tudott megfelelően túljutni, időtúllépésért is kapott pontlevonást, így 268-cal zárt.

A bónuszvívásban viszont Széppel együtt szerzett négy pluszpontot két ellenfél legyőzésével. Bőhm két pontot tett hozzá addigi teljesítményéhez, Koleszár pedig nem tudott asszót nyerni.

A 200 méteres úszásban Böhm (1:59.52) második, Koleszár (2:03.10) hetedik, Demeter (2:04.59) nyolcadik, Szép (2:05.05) tizedik lett.

A kombinált szám előtt Koleszár harmadik, Böhm ötödik volt. Előbbi sokáig tartotta is a pozícióját, az utolsó két lövészete azonban nem sikerült jól, emiatt végül ketten megelőzték, a dobogóról négy másodperccel lemaradva futott ötödikként a célba az 5x600 méteres táv végén. Mögötte négy másodperccel ért be Bőhm. A lövészetes futásban Szép (9:59.40 p) a harmadik, Böhm (10:06.50) az ötödik, Koleszár (10:16.60) a tizedik, Demeter (10:38.20) a 16. időt érte el.

Négy nagyon nehéz napon vagyok túl, fizikálisan és mentálisan is. A felnőttek között versenyezni nagy élmény volt. Örülök, hogy helyt tudtam állni. Van még mit fejlődni, de azért vannak előttem a nagy versenyzők, hogy tudjak kiktől tanulni – nyilatkozta a versenyt követően a legjobb magyarként záró Koleszár Mihály.


Öttusa világkupa, eredmények:

Férfi döntő:

1. Dzsun Vung Te (dél-koreai) 1534 pont
2. Mohanad Saban (egyiptomi) 1530 pont
3. Martin Vlach (cseh) 1525 pont
...5. Koleszár Mihály 1521 pont
...6. Bőhm Csaba 1517 pont
...12. Szép Balázs 1487 pont
...17. Demeter Bence 1460 pont

/ A borítókép forrása: Tóth Marcell / GazMag

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.