Megcsappant a hazai lakásfelújítási kedv

Megcsappant a hazai lakásfelújítási kedv

Magyarországon csaknem fele annyian terveznek nagyobb felújítást otthonukban, mint egy évvel korábban. A csökkenéshez az Otthonfelújítási program kifutása is hozzájárult.

A lakásukra következő egy évben nagyobb összeget költeni kívánó háztartások száma 2022 második negyedévében érte el a csúcsot. A tavalyi második félévben jelentős csökkenés következett be – derül ki GKI és a Masterplast közös, 1000 fős, nem, életkor, lakóhely és iskolai végzettség szerint reprezentatív kutatásának eredményeiből.

Az Otthonfelújítási program jelentős összegekkel támogatta a gyereket nevelő családok lakásfelújítását és korszerűsítését. Azonban a program 2022. december 31-én lezárult, ami a felújítások, korszerűsítések finanszírozását jelentősen megnehezíti. Emellett gyorsan emelkedtek az építőanyagárak és a kivitelezési díjak is, valamint a felvehető hitelek kamatai is drágultak. Mindezek jelentősen visszafogták a lakosság lakásfelújítási és korszerűsítési terveit. Az idei két felmérés során ezek a várakozások a korábbinál alacsonyabb szinten stabilizálódtak.

A 2023. áprilisi felmérés adatai alapján

a magyarországi háztartások 4,8 százaléka biztosan nagyobb összeget kíván költeni a következő egy évben lakóingatlanára, míg 19,5 százalékuk valószínűleg ugyanezt teszi. Egy évvel korábban ugyanez a két arány 9 és 30 százalék volt.

A közeljövőben a 30 év alattiak lehetnek a legaktívabbak (körükben 8 százalék a biztosan, 26 százalék a valószínűleg felújítást, korszerűsítést tervezők aránya), de nem sokkal maradnak le tőlük a 40-49 év közöttiek sem (körükben ugyanez a két arány 6 és 20 százalék). A településtípusok közül a községek emelhetők ki, az itt lakók 6 százaléka biztosan, 26 százaléka valószínűleg vállalkozna egy komolyabb felújításra. Az ő helyzetüket segíti, hogy a falusi CSOK továbbra is felvehető.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.