Lékó Péter szereplése erkölcsi tartást adna a válogatottnak az új sakkelnök szerint

Polyánszky Zoltán szerint az egyik legismertebb és legjobb sakkozó szereplése lendületet adna a magyar csapatnak a hazai sakkolimpián.

Polyánszky Zoltán, a Magyar Sakk Szövetség új elnöke szerint erkölcsi tartásban is jelentős többletet adna a magyar sakk válogatottnak, ha Lékó Péter is asztalhoz ülne a 2024-ben Budapesten rendezendő sakkolimpián.

Az elnök elmondta, hogy március 11-i megválasztása óta dolgos időszakon van túl, amelyet a kapcsolatfelvétel, a számlák és szerződések átnézése jellemzett.

Hogy tudjuk, mikor esik a fejünkre egy csontváz, mikor nem – fogalmazott Polyánszky Zoltán.

Az új elnök a jövő ősszel sorra kerülő hazai sakkolimpia kapcsán kiemelte, hogy annak szervezése a Nemzeti Rendezvényszervezési Ügynökséggel közösen történik, amely január elsejétől vette át ezt a feladatot.

A finanszírozás oldaláról nézve a sakkolimpia alapvetően egy kormányzati projekt, de szakmai oldalról természetesen mi koordináljuk. Egy és negyed évünk van, hogy megcsináljunk egy ilyen nagy rendezvényt – jelentette ki Polyánszky.

A várakozások szerint 180 országból csaknem 350 csapat vesz majd részt a sakkolimpián, az előző évek tapasztalata alapján a férfiaknál, vagyis az open kategóriában 180-190, a nőknél 150-160 együttes nevezhet. A szabályok szerint a rendező ország mindkét nemnél három-három csapatot indíthat, ezzel a lehetőséggel minden bizonnyal Magyarország is élni fog. Az elnök szerint körvonalazódik, hogy a harmadik számú együttes egy U25-ös csapat legyen.

A férfi válogatott összeállításánál nagy kérdés Lékó Péter szereplése, a sakkolimpiai ezüstérmes nagymester, aki 2002-ben a világbajnoki címért játszhatott, az utóbbi időben elsősorban szakkommentátorként tevékenykedik.

Lékó Péterrel kapcsolatban három dolgot mondhatok. Az első, hogy nagyon örülnénk, ha tudna játszani a hazai sakkolimpián, ez erkölcsi tartásban is jelentős többletet adna a csapatnak. A második, hogy nemrégiben két játszmára leült a német csapatbajnokságban, az egyiket sötéttel nyerte meg, és nem úgy tűnt, mint egy inaktív sakkozó. A harmadik, hogy a kapcsolatot még nem vettem fel vele, ezt akkor szeretném megtenni, ha már látom, milyen lehet a válogatott irányítása, finanszírozása – nyilatkozott Polyánszky Zoltán.

Rapport Richárd országváltásával kapcsolatban az elnök úgy fogalmazott, hogy mindaddig, ameddig a jelenleg román színekben induló sakkozó magyar állampolgár, nyitottság van a visszafogadására. Azt azonban hozzátette, hogy arról nincs információjuk, hogy milyen ajánlattal kellene versenyezniük, de ez alapvetően nem is szövetségi, hanem piaci kérdés.

A feszült légkörben lezajlott tisztújító közgyűlésről Polyánszky Zoltán elmondta, több lépést tett a másik megoldással szimpatizáló jelöltek felé – a volt elnök kivételével –, hogy érezzék az együttműködési szándékot.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.