Különleges repülőúton érkezett Párizsba Ramszesz fáraó szarkofágja

Különleges repülőúton érkezett Párizsba Ramszesz fáraó szarkofágja

Igencsak rendhagyó megbízatást teljesített a közelmúltban az Air France Cargo, a légitársaságra hárult ugyanis a feladat, hogy az ókori Egyiptom egyik legjelentősebb uralkodója, II. Ramszesz fáraó szarkofágját Párizsba szállítsa egy kiállításra.

Az Air France Cargo csapata Kairóból szállította a felbecsülhetetlen értékű történelmi emléket a Biscarosse-ra keresztelt Airbus A350-es fedélzetén Párizsba, amely menetrend szerinti járatot teljesített a két főváros között. A landolást követően a különleges szállítmányt a Grande Halle de la Villette-be kísérték, itt tekinthető meg április 7-étől a „Ramszesz és a fáraók aranya” című kiállítás.

A francia közönség 45 évvel ezelőtt tekinthette meg legutóbb Párizsban a szarkofágot, amely azóta egyszer sem hagyta el Egyiptomot. Bár a kiállítás világkörüli turné keretében több nagyvárosban is megtekinthető lesz, Ramszesz szarkofágját csak Párizsban állítják ki.

Az Air France Cargo francia és egyiptomi szakemberekkel közösen dolgozott azon, hogy megtalálja az optimális szállítási feltéteket. A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a folyamat minden egyes fázisában nagyon hasonló körülményeket kellett biztosítani, mint a kairói múzeumban.

A különleges utazás apropóján a vállalat összegyűjtötte, hogy fennállásának 90 éve alatt milyen felbecsülhetetlen értékű műalkotásokat szállított már. Az elmúlt évek termése közül a legérdekesebbek:

  • 54 Picasso festményt Los Angelesbe,
  • Antoine de Saint-Exupéry Kis hercegének eredeti kéziratait New Yorkba,
  • a Chaumet ékszerház egyedi ékszerkollekcióját Tokióba,
  • a Trix névre keresztelt Tyrannosaurus Rex dinoszaurusz csontvázát az Egyesült Államokból Európába.

Az Air France Cargo külön csapatot állított fel a különleges szállítmányok kezelésére, amelyeket rendkívüli odafigyeléssel és biztonsági intézkedések mellett szállítanak. A megbízók a világ legnagyobb múzeumai, akik a folyamat minden egyes lépésébe betekintést nyerhetnek a palett��ra rakástól a kipakolásig.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.