Négyszeres WNBA-bajnok draftolta Juhász Dorkát

Négyszeres WNBA-bajnok draftolta Juhász Dorkát

A 23 éves magyar kosárlabdázót a Minnesota Lynx együttese szerezte meg az észak-amerikai női kosárlabda-bajnokság (WNBA) amatőr játékosbörzéjén.

Juhász Dorkát a 16. választással a Minnesota Lynx együttese szerezte meg az észak-amerikai női kosárlabda-bajnokság (WNBA) amatőr játékosbörzéjén. A magyar játékos a nemrég zárult egyetemi szezonban a 12-szeres bajnok UConn Huskies csapatát erősítette, amely a legjobb 16 között búcsúzott a rájátszásban.

A Minnesota Lynx csapata 2011-ben, 2013-ban, 2015-ben és 2017-ben is bajnok volt, az előző szezonban 14 győzelemmel és 22 vereséggel a kilencedik lett az alapszakaszban, így lemaradt a playoffról. A szakmai munkát Cheryl Reeve, az amerikai válogatott szövetségi kapitánya irányítja.

A 23 éves, 191 centi magas Juhász Dorka édesanyja a 125-szörös válogatott Balázs Hajnalka, aki Európa-bajnoki bronzérmet nyert 1991-ben.

Három-négy napja kapta meg a meghívót a New York-i draftra, az idő rövidsége miatt mi itt nem is tudtuk megszervezni a kiutazást. Az biztos, hogy nagy álma vált valóra, az előzetes jóslatok is azt vetítették előre, hogy a draft első vagy második körében fog elkelni. Ez be is jött, és azt tudtuk, hogy a Lynx szerette volna őt, mert magas emberre van szükségük. Ezzel együtt azért több érdeklődő is volt, az elmúlt két napban Dorka jó néhány további interjún részt vett – nyilatkozta a hír kapcsán Balázs Hajnalka.

Az 1996-ban az év játékosává választott büszke anyuka kiemelte, hogy az amerikai válogatott szövetségi kapitányaként is dolgozó Cheryl Reeve vezette szakmai stáb mindenképpen garanciát jelent Minneapolisban, ugyanakkor a WNBA-szezon május 19-i rajtjáig még változhat a helyzet.

Hetente szűkítik a kereteket a klubok, elcserélhetik a játékosokat, úgyhogy egyelőre bármi megtörténhet. Ezzel együtt nagyon büszke vagyok Dorkára, és amikor éjjel beszéltünk, a fáradtságon túl óriási örömöt hallottam a hangjában. A folytatásban kell majd egy jó európai csapat ősztől, és remélem, hogy teljesül Dorka legnagyobb álma is, ez pedig a válogatott szereplés – tette hozzá Balázs Hajnalka.

Az idei WNBA-szezon május 19-én rajtol, ám a wbasket.hu szaklap szerint a magyar légiós már az előszezonban történelmet írhat klubjával. Május 13-án ugyanis Torontóban csap össze a Chicago Sky és a Minnesota Lynx, és ez lesz a WNBA történetének első kanadai mérkőzése.

Ami Juhász csapattársait illeti, a Lynx jelenlegi, de még nem végleges keretében ott van a Tokióban olimpiai bajnok Napheesa Collier, aki 2021-ben Sopronba szerződött volna, ám a WNBA-szezont követően egészségi okokra hivatkozva elállt szándékától. Megtalálható a listán a háromszoros WNBA All-star válogatott Kayla McBride – aki megfordult Sopronban –, és a korábban Szekszárdon játszó bosnyák Nikolina Milic is.

A WNBA-ben eddig négy magyar kosaras szerepelt: Iványi Dalma 106, Nagy Andrea 102, Újhelyi Petra 14, Határ Bernadett pedig 7 tétmérkőzésen lépett pályára.


Magyarok a WNBA-ben

Iványi Dalma:

 • 1999, Utah Starzz, 14 mérkőzés
 • 2000, Utah Starzz, 27 mérkőzés
 • 2003, Phoenix Mercury, 4 mérkőzés
 • 2005, San Antonio Silver Stars, 30 mérkőzés
 • 2006, San Antonio Silver Stars, 31 mérkőzés

Nagy Andrea:

 • 1999, Washington Mystics, 32 mérkőzés
 • 2000, Washington Mystics, 23 mérkőzés
 • 2001, New York Liberty, 23 mérkőzés
 • 2002, Sacramento Monarchs, 24 mérkőzés

Újhelyi Petra:

 • 2003, Detroit Shock, 14 mérkőzés

Határ Bernadett:

 • 2021, Indiana Fever, 7 mérkőzés

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...