Négyszeres WNBA-bajnok draftolta Juhász Dorkát

Négyszeres WNBA-bajnok draftolta Juhász Dorkát

A 23 éves magyar kosárlabdázót a Minnesota Lynx együttese szerezte meg az észak-amerikai női kosárlabda-bajnokság (WNBA) amatőr játékosbörzéjén.

Juhász Dorkát a 16. választással a Minnesota Lynx együttese szerezte meg az észak-amerikai női kosárlabda-bajnokság (WNBA) amatőr játékosbörzéjén. A magyar játékos a nemrég zárult egyetemi szezonban a 12-szeres bajnok UConn Huskies csapatát erősítette, amely a legjobb 16 között búcsúzott a rájátszásban.

A Minnesota Lynx csapata 2011-ben, 2013-ban, 2015-ben és 2017-ben is bajnok volt, az előző szezonban 14 győzelemmel és 22 vereséggel a kilencedik lett az alapszakaszban, így lemaradt a playoffról. A szakmai munkát Cheryl Reeve, az amerikai válogatott szövetségi kapitánya irányítja.

A 23 éves, 191 centi magas Juhász Dorka édesanyja a 125-szörös válogatott Balázs Hajnalka, aki Európa-bajnoki bronzérmet nyert 1991-ben.

Három-négy napja kapta meg a meghívót a New York-i draftra, az idő rövidsége miatt mi itt nem is tudtuk megszervezni a kiutazást. Az biztos, hogy nagy álma vált valóra, az előzetes jóslatok is azt vetítették előre, hogy a draft első vagy második körében fog elkelni. Ez be is jött, és azt tudtuk, hogy a Lynx szerette volna őt, mert magas emberre van szükségük. Ezzel együtt azért több érdeklődő is volt, az elmúlt két napban Dorka jó néhány további interjún részt vett – nyilatkozta a hír kapcsán Balázs Hajnalka.

Az 1996-ban az év játékosává választott büszke anyuka kiemelte, hogy az amerikai válogatott szövetségi kapitányaként is dolgozó Cheryl Reeve vezette szakmai stáb mindenképpen garanciát jelent Minneapolisban, ugyanakkor a WNBA-szezon május 19-i rajtjáig még változhat a helyzet.

Hetente szűkítik a kereteket a klubok, elcserélhetik a játékosokat, úgyhogy egyelőre bármi megtörténhet. Ezzel együtt nagyon büszke vagyok Dorkára, és amikor éjjel beszéltünk, a fáradtságon túl óriási örömöt hallottam a hangjában. A folytatásban kell majd egy jó európai csapat ősztől, és remélem, hogy teljesül Dorka legnagyobb álma is, ez pedig a válogatott szereplés – tette hozzá Balázs Hajnalka.

Az idei WNBA-szezon május 19-én rajtol, ám a wbasket.hu szaklap szerint a magyar légiós már az előszezonban történelmet írhat klubjával. Május 13-án ugyanis Torontóban csap össze a Chicago Sky és a Minnesota Lynx, és ez lesz a WNBA történetének első kanadai mérkőzése.

Ami Juhász csapattársait illeti, a Lynx jelenlegi, de még nem végleges keretében ott van a Tokióban olimpiai bajnok Napheesa Collier, aki 2021-ben Sopronba szerződött volna, ám a WNBA-szezont követően egészségi okokra hivatkozva elállt szándékától. Megtalálható a listán a háromszoros WNBA All-star válogatott Kayla McBride – aki megfordult Sopronban –, és a korábban Szekszárdon játszó bosnyák Nikolina Milic is.

A WNBA-ben eddig négy magyar kosaras szerepelt: Iványi Dalma 106, Nagy Andrea 102, Újhelyi Petra 14, Határ Bernadett pedig 7 tétmérkőzésen lépett pályára.


Magyarok a WNBA-ben

Iványi Dalma:

 • 1999, Utah Starzz, 14 mérkőzés
 • 2000, Utah Starzz, 27 mérkőzés
 • 2003, Phoenix Mercury, 4 mérkőzés
 • 2005, San Antonio Silver Stars, 30 mérkőzés
 • 2006, San Antonio Silver Stars, 31 mérkőzés

Nagy Andrea:

 • 1999, Washington Mystics, 32 mérkőzés
 • 2000, Washington Mystics, 23 mérkőzés
 • 2001, New York Liberty, 23 mérkőzés
 • 2002, Sacramento Monarchs, 24 mérkőzés

Újhelyi Petra:

 • 2003, Detroit Shock, 14 mérkőzés

Határ Bernadett:

 • 2021, Indiana Fever, 7 mérkőzés

November óta működik az osztrák fővárosban Ausztria egyik legmodernebb rehabilitációs központja. A centrumban a világ húsz legjobb robotizált terápiás eszköze segíti az agyvérzésen átesettek, sclerosis multiplexes betegek és traumás gerincsérültek mozgásszervi rehabilitációját, jelentősen növelve a fizioterápia hatékonyságát.

Tovább bővült a Budapesti Értéktőzsde indexkínálata. A BUX és a BUMIX mellett a középvállalati XTEND, és a közép-európai blue chipeket tartalmazó CETOP részvénykosárral is kereskedhetünk.

A Budapesti értéktőzsde részvényindexe emelkedett a héten. A vezető részvények többsége szintén pluszban zárta a kereskedést.