Trükkös módszerekkel vadásznak ránk az adathalászok

Trükkös módszerekkel vadásznak ránk az adathalászok

Az elmúlt időszakban hazánkban is egyre gyakrabban jelennek meg adathalász oldalak, amelyek sok esetben nagyon megtévesztő webcímeket használnak. Azonban mi is tehetünk az ellen, hogy a személyes adataink illetéktelenek kezébe kerüljenek.

A mögöttünk hagyott néhány esztendőben világszerte gombamód szaporodtak az adatokkal visszaélő oldalak. Ez alól sajnos Magyarország sem kivétel. Ráadásul sokan még napjainkban sem elég körültekintőek, amikor a személyes adataikról van szó, amivel az internetes csalók előszeretettel élnek vissza.

A technika az utóbbi években hatalmas fejlődésen ment keresztül és ez a fejlődés Magyarországot is elérte. Ennek persze nem csak kellemes hozadékai vannak, hiszen sokkal több visszaélés is történik, mint néhány évvel ezelőtt. A legfontosabb, hogy nagyon körültekintőnek kell lennünk és sosem szabad félvállról vennünk az adataink védelmét. Ennek első lépéseként tisztában kell lennünk azzal, milyen adatokat szokott kérni a bankunk vagy a szolgáltatók, akikkel kapcsolatban állunk. Jellemzően a bankok nem kérik el egyeztetés céljából a bankkártya-adatainkat vagy a számlaszámunkat. Akkor is gyanakodhatunk, ha nem a megszokott email címről kapunk levelet, más a fejléc, a megszólítás és a nyelvezet – foglalta össze Csárdi-Braunstein János, az awh.hu domain regisztrátor cég IT tanácsadója.

A szakember arra is figyelmeztet, hogy az adathalász oldalak igyekeznek olyan webcímeket létrehozni, amelyek a megtévesztésig hasonlítanak egy-egy létező szolgáltatóéra.

Jobb gyanakodni, mint pórul járni

Jellemzően 1-2 karakterben tér el a domain név az eredetitől, de olyan is előfordul, hogy egy o-betű helyett nullát használnak. Ezt valóban nehéz kiszúrni, éppen ezért már az üzeneteknél érdemes gyanakodni és egyáltalán nem is rákattintani az adott oldalra, ha gyanúsat észlelünk. Sokszor az is feltűnő, hogy sürgetni próbálnak, például egy-két órán belül erősítsük meg az adatainkat – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Amennyiben mégis megtörtént a baj, és megadtuk az adatainkat illetékteleneknek, vagy észleltük, hogy a számlánkon gyanús mozgás történt, az IT tanácsadó azt javasolja, azonnal vegyük fel a kapcsolatot a bankunkkal és jelentsük az adott oldalt.

A domain nevek regisztrációja ma már a legtöbb cégen keresztül automatikus és sok domain végződés esetében utólag ellenőrzik az adott oldalt. Ezért fordulhat elő, hogy egy-egy ilyen adathalász oldal néhány napig is elérhető. Éppen ezért érdemes jelezni akár a pénzintézet felé is, ha visszaélést tapasztalunk. A .hu és com végződésű domain nevek drágábbak, ezért a csalás céljából létrejött oldalak inkább az olcsó, párszáz forintos regisztrációs díjú .xyz vagy .pw oldalakat szeretik létrehozni. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden ilyen végződésű oldal ebből a célból jön létre, de ha gyanakodni kezdünk, ezt is érdemes megnéznünk – tanácsolta a szakember.

Áprilistól több dolog is megváltozott a domaineknél

Csárdi-Braunstein János felhívta a figyelmet arra is, hogy a domain regisztrációk esetében április elsejétől több fontos dolog szabály is megváltozott.

Az eddigi öt év helyett immár lehetőség lesz a tíz éves .hu domain regisztációra, ami nagy segítség lehet azoknak a cégeknek, akik nem akarnak évről évre domain nevet hosszabbíttatni.

Ezzel a lehetőséggel élve ugyanis tíz évig nincs gondja webcímével az adott vállalatnak, ráadásul attól sem kell attól tartania, hogy ez idő alatt megszűnik az általa kért domain név. A másik fontos változás április 1-től, hogy az eddigi 45 napos felmondás és a 60 napos törlés előtti parkolás ideje április 1-től lerövidül 30-30 napra.

A változás mindkét státuszban lévő domain nevet érinteni fog, tehát az április elseje előtt felmondott, illetve törlés előtti domain nevek határideje lerövidül a változások életbelépésével – zárta gondolatait a szakember.

Új albummal jelentkezett a tunéziai származású progresszív metal zenekar, a Myrath. A március 8-án megjelent Karma a műfajon belül is új szintre emeli a Myrathra jellemző egyedi zenei világot.

Március első szombatján esős idő várta a negyedik alkalommal megrendezett KEK Run résztvevőit. A 15. Kárpát-medencei Egyetemek Kupája keretében Budapesten megszervezett nyílt futóversenyen a csapadékos és hűvös idő ellenére is több százan mérték össze erejüket egymással, és saját magukkal. Élménybeszámoló következik.

Bár kedden rekordot döntött a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX végül veszteséggel fejezte be a nemzeti ünnep miatt rövidebb kereskedési hetet.