Négy csapatunk olimpiai szereplésében bízik a vívók szövetségi kapitánya

Négy csapatunk olimpiai szereplésében bízik a vívók szövetségi kapitánya

Az elmúlt hetek eredményei alapján optimista vívóink párizsi ötkarikás szereplésével kapcsolatban Boczkó Gábor.

Boczkó Gábor, a vívóválogatott szövetségi kapitánya abban bízik, hogy négy magyar csapat is kijut majd a párizsi olimpiára az áprilisban kezdődő kvalifikációs időszak végén.

Én négy csapatban nagyon bízom, hogy kijut és hogy még egy vagy két egyéni kvótát is szerzünk. Azt remélem, hogy népes magyar vívócsapat lesz majd ott a párizsi olimpián – nyilatkozta a szakvezető az M4 Sportnak. Hozzátette, hogy ha most lenne a kvótaosztás az ötkarikás játékokra, akkor három magyar csapat lenne kvalifikációt érő helyen.

A világranglistán a vasárnap Budapesten bronzérmes férfi kard-, valamint a női kard-, illetve a Buenos Airesben aranyérmes férfi párbajtőrcsapat a legjobb háromban van. Előbbi második, utóbbi kettő egyaránt a harmadik. Mellettük Boczkó Gábor szerint a női párbajtőrözőknek is meglesz az esélyük a kvalifikációra, tekintve, hogy a fiatalokból álló együttes az utóbbi világkupa-viadalokon rendre a legjobb nyolc között végzett, legutóbb vasárnap Nankingban zárt a hetedik helyen. A kínai városban az egyéni versenyben Kun Anna ismét remekelt, pályafutása első vk-diadalát aratta két héttel azután, hogy a budapesti Grand Prix-n ráadásban veszítette el a finálét.

Hatalmas áttörés számomra ez az aranyérem, mert sokszor voltam már a közelében, sok döntőm volt, sok érmet szereztem és nagyon vártam már az aranyra. Kipihent voltam és a kedvem is megjött a víváshoz, élveztem azt, amit csinálok, élveztem, hogy a páston vagyok – értékelte az elmúlt időszakot a tatai sportoló, aki az egyéni rangsor negyedik helyén áll.

Anna jelenleg top háromban van a világon, ez nem kérdés, a számok is ezt bizonyítják – méltatta a 27 éves párbajtőrözőt Boczkó Gábor.

A kapitány a férfi párbajtőrözőkre kitérve elmondta, hogy az egyéni világbajnok és olimpiai ezüstérmes Siklósi Gergely egy makacs sérüléssel bajlódik, és noha az egyéniben elindult Buenos Airesben, nem tudott meccset nyerni, majd jelezte, hogy ebben az állapotban nem tud segíteni a csapatnak. Így Koch Mátéhoz, Nagy Dávidhoz és Andrásfi Tiborhoz Keszthelyi Zsombor csatlakozott, s ebben az összeállításban szerezték meg az aranyérmet.

Boczkó hozzátette, hogy reményei szerint a kezelések hatására Siklósi az április közepén kezdődő edzőtáborban már teljes értékű munkát tud majd végezni.

A vívók olimpiai kvalifikációs időszaka jövő hétfőn kezdődik, és 2024. április 1-ig tart.

Bő egy hónappal a kulcscsonttörés és a műtét után újra a legmagasabb szinten versenyzett a legismertebb magyar női kerékpáros. Vas Kata Blanka a belgiumi cyclocross versenyen elért hetedik hellyel tért vissza, és elmondása szerint már nem fáj semmije a sérülés miatt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe gyenge hetet produkált. A pesti börze vezető részvényei mind mínuszban zárták a kereskedést.