Georgiai győzelem született a női sakkozók Európa-bajnokságán

Meri Arabidze győzelmével zárult a Montenegróban rendezett női sakk Eb. Az egyetlen magyar résztvevő, Lázárné Vajda Szidónia a 75. lett.

Meri Arabidze személyében georgiai győztest avattak a női sakkozók szerda este zárult egyéni Európa-bajnokságán, amelyet a montenegrói Petrovacban rendeztek meg. A 23. kontinenstornán a 29 éves Arabidze, aki tagja volt a 2022-es sakkolimpán ezüstérmes, 2018-ban pedig harmadik helyezett csapatnak, veretlenül, 8 és fél ponttal végzett az élen.

Az Európa-bajnokság hivatalos honlapjának beszámolója szerint a 136 résztvevős, 11 fordulós, svájci rendszerű viadalon két lengyel végzett mögötte: a szintén 8,5 pontot gyűjtött, 22 éves Oliwia Kiolbasa a holtversenyben azért szorult hátrébb, mert az egymás elleni partijukban kikapott Arabidzétől, míg az egyformán 8 ponttal záró négy sakkozó közül a 20 esztendős, orosz származású, de lengyel színekben játszó Aleksandra Maltsevskajáé lett a bronzérem.

Az első húsz helyezett pénzdíjat is kapott: az Európa-bajnoki elsőségért 10 ezer euró járt, a második hely 8, a harmadik 7 ezer eurót ért, a 13-20. pozícióért egyformán 1000-1000 eurót fizettek. Az összdíjazás 60 ezer euró volt.

Az Eb-ről kilencen biztosították részvételüket a világkupán, amelyre meglepetésre nem jutott ki a háromszoros olimpiai bajnok orosz Valentyina Gunyina, sem a két évvel ezelőtti Európa-bajnok örmény Elina Danieljan, és csupán a 16. lett a tornára címvédőként érkező lengyel Monika Socko.

A kontinenstorna egyetlen magyar indulója, Lázárné Vajda Szidónia ötvenszázalékos eredménnyel, 5,5 ponttal a 75. helyen zárta szereplését.