Párizs 2024: A Notre Dame felújítása nem készül el az olimpiáig

Párizs 2024: A Notre Dame felújítása nem készül el az olimpiáig

A 2019-ben leégett ikonikus székesegyház felújítása minden bizonnyal nem fog befejeződni a 2024-es ötkarikás játékok kezdetére.

Az újjáépítésért felelős kormánybiztos szerint nem fog elkészülni a párizsi Notre Dame székesegyház felújítása a jövő évi olimpiáig, ezért csak virtuálisan lehet majd látogatni a katedrálist a játékok alatt.

Az olimpiai hírekre és sportágakra szakosodott insidethegames.biz portál beszámolója szerint Jean-Louis Georgelin úgy nyilatkozott, hogy jövő decemberig biztosan nem nyitja meg kapuit a katedrális, így a párizsi játékokra érkezők csak az épülettel szemben található ingyenes föld alatti kiállításon és virtuális előadáson vehetnek majd részt.

A több mint 850 éves gótikus székesegyház tetőszerkezete 2019 áprilisában égett le és omlott le a kúp alakú huszártornya. A tűzvész másnapján Emmanuel Macron elnök azt közölte, hogy öt év alatt szeretnék helyreállíttatni az épületet, és már aznap elrendelte a Notre Dame megerősítését, amely két évet vett igénybe.

A tűzvészt követően több mint 900 millió eurónyi (330,9 milliárd forintnyi) felajánlás érkezett a helyreállításra, amihez a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 500 ezer euróval járult hozzá.

A párizsi ötkarikás játékokra 2024. július 26. és augusztus 11., a paralimpiára pedig augusztus 28. és szeptember 8. között kerül sor.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.