Egészségvédő sajtkülönlegességet fejlesztettek a kaposvári egyetemen

Egészségvédő sajtkülönlegességet fejlesztettek a kaposvári egyetemen

MATE Kaposvári Campusa és a Fino Food Kft. közös fejlesztésének keretében nem mindennapi ízesítéssel készítettek tejtermékeket, amelyek hamarosan a hazai boltokban is kaphathóak lesznek.

Egészségvédő sajtot, sajtkrémet és joghurtot is kifejlesztettek a MATE Kaposvári Campusa és a Fino Food Kft. közös projektje keretében. A három éven át tartó program 1,8 milliárd forintból, döntő részben európai uniós támogatásból valósult meg, az innovatív, egészségvédő tejtermékek pedig legkésőbb 2024-ben a boltok polcain lehetnek.

A program során a magyarok által leginkább kedvelt tejtermékeket fejlesztették tovább a kaposvári tejüzemben. gy olyan trappistasajtot fejlesztettünk, amelyben D-vitaminnal, lizinnel és süngombával dúsítottuk az egyébként is hasznos fehérjeforrásként szolgáló tejterméket. Emellett készült natúr- és gyümölcsjoghurt, valamint sajtkrém is. Az új tejtermékek igazi energia- és immunerősítő bombaként szolgálják egészségünket – ismertette Szommerné Egyed Linda, a Fino-Food Kft. ügyvezetője.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora, Gyuricza Csaba kiemelte, hogy a csaknem 2 milliárd forintból megvalósult projekt jól szimbolizálja az egyetem legfontosabb célkitűzésit.

Amikor két évvel ezelőtt létrejött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, az egyik legfontosabb célunk az volt, hogy csak olyan fejlesztéseket, innovációkat folytassunk, amelyek szoros együttműködésben valósulnak meg a vállalati partnerekkel, hiszen így tudjuk az oktatásunkat a piaci és társadalmi igényekhez igazítani. Ennek köszönhetően dupláztunk, 20 milliárdról 40 milliárd forintra emeltük a kutatás-fejlesztési programokra fordított források mértékét – foglalta össze a MATE vezetője.

A robottechnológián és a precíziós gazdálkodáson alapuló kaposvári fejlesztés az élelmiszerbiztonság szempontjából is kiemelt jelentőséggel bír. Ráadásul megvalósítja a szántóföldtől az asztalig szemléletét, mivel a takarmány előállításától a tehénfejési technológián át a tej feldolgozásáig a teljes termékláncot érinti.

Csaknem egy teljes hónapra megnyílik a Pesti alsó rakpart a pihenni és mozogni vágyók előtt. Július 26 és augusztus 15 között a gyalog és mikromobilitási eszközzel (kerékpárral vagy rollerrel) közlekedők autómentes környezetben használhatják a Jane Haining rakpartot.

A közösségi autózás már 1992 óra része Bécs mindennapjainak. Az igények akkorák, hogy a Free2move vállalat az év végére 1100 járműre bővíti flottáját az osztrák fővárosban.