Ragaszkodnak a húshoz a magyarok, de nyitottak a növényi alapú étrendre is

Ragaszkodnak a húshoz a magyarok, de nyitottak a növényi alapú étrendre is

A magyar lakosság csaknem kétharmada véli úgy, hogy a fokozott zöldség- és gyümölcsfogyasztástól lesz a táplálkozásuk egészséges. A legtöbben a cukros ételekről mondanának le a legkönnyebben egy friss felmérés eredményei szerint.

Magyarország lakosságának az egészséges táplálkozáshoz való hozzáállásáról és a húsfogyasztási szokásairól készített reprezentatív kutatást a Nestlé Hungária. A felmérés a külföldön egyre népszerűbb vegán január (Veganuary) kezdeményezés hazai fogadtatására is rákérdezett, ez alapján a húsételeket és az állati eredetű élelmiszereket a többség ugyan nem tudná teljesen mellőzni, 52 százalékuk mégis nyitott lenne arra, hogy legalább részlegesen csökkentse a fogyasztásukat.

Igencsak eltérő elképzeléseink vannak arról, hogy mi az egészséges táplálkozás kulcsa. A bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás szerepe azonban szinte teljesen egyértelmű, hiszen a legtöbb megkérdezett (64 százalék) ezt jelölte meg az egészséges táplálkozás alapfeltételeként. Habár a cukor fogyasztása Magyarországon a feln��ttek körében a nemzetközileg elfogadott ajánlásokat nem lépi túl, elhagyása és csökkentése (60 százalék), valamint a tartósítószerek, színezékek (59 százalék) elkerülése szintén fontos szempontnak bizonyult, akárcsak a rostdús ételek fogyasztása, ami közel minden második megkérdezett (47 százalék) szerint pozitívan hat az egészségre.

Sok a húsimádó, de a többség nyitott a növényi alapú alternatívákra is

A tudatosság ellenére nehezen változtatunk a szokásainkon, a megkérdezettek 41 százaléka ugyanis semmilyen áldozatot nem hozna az étkezésével kapcsolatban. Amennyiben mégis le kellene mondaniuk valamiről, a legtöbben a cukros ételeknek, a csokoládénak intenének búcsút, ezt követik a feldolgozott húskészítmények (például felvágottak), valamint a vöröshús-ételek.

Érdekesség ugyanakkor, hogy utóbbi kettőhöz a férfiak átlagon felül ragaszkodnak, míg a nők könnyebben kiiktatják az étrendjükből.

Pozitív képet fest a magyar lakosság egészségtudatosságáról, hogy a legtöbben a gyümölcsöt (63 százalék) és a zöldséget (57 százalék) tartják leginkább nélkülözhetetlennek az összes élelmiszer közül.

Ezt követi a sajt (54 százalék), a fehérhús-ételek (51 százalék) és a tojás (49 százalék) a kihagyhatatlan élelmiszerek listáján.

A társadalom többsége rendszeres húsfogyasztó, de a gyakoriság tekintetében megoszlik a minta: a kitöltők 36 százaléka napi szinten, 57 százaléka pedig heti szinten eszik húsételeket, ennél ritkábban pedig 5 százalékuk iktatja be az étkezésébe.

A válaszadók 81 százaléka nem tud elképzelni olyan forgatókönyvet, mely szerint az összes állati eredetű élelmiszerről lemondjon, azonban több mint felük (52 százalék) hajlandó lenne legalább egyet mellőzni közülük. Az állati eredetű élelmiszerek helyettesítésére manapság már számos növényi alapú alternatíva elérhető, melyekről már a magyar fogyasztók többsége (85 százalék) is hallott. Ráadásul azok közül, akik még nem próbálták ezeket a termékeket, 44 százalékuk tervezi, hogy megkóstolja majd.

A kutatásból kitűnik, hogy a magyar fogyasztók az egészséges táplálkozás fontos részeként tekintenek a zöldségekre és gyümölcsökre, ami rendkívül biztató. Akár már egy-egy húsmentes nap beiktatásával, a cukor, a só és a telített zsírsavak fogyasztásának csökkentésével, valamint a zöldségfélék, a gyümölcsök, a hüvelyesek és a teljes értékű gabonafélék rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk a leggyakoribb civilizációs betegségek kialakulása ellen  – értékelte az eredményeket Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

Itthon is terjed a vegán január

A vegán január (Veganuary) elnevezésű mozgalom arra buzdítja a résztvevőket, hogy januárban helyezzünk nagyobb hangsúlyt a növényi alapú élelmiszerek fogyasztására, amivel nemcsak a szervezetünknek, hanem a bolygónknak is jót teszünk.

A legfrissebb tudományos tanulmányok arról számolnak be, hogy az élelmiszer-termeléshez globálisan köthető összes üvegházhatású gázkibocsátást tekintve az állati eredetű termékekhez köthető kibocsátás (ideértve a takarmánynövények termesztését is) kétszerese lehet a növényi alapú termékekének.

A kibocsátás csökkentéséhez jelentősen hozzájárulhatna, ha áttérnénk a kevesebb húst és állati eredetű élelmiszert tartalmazó étrendre, és növelnénk a növényi eredetű élelmiszerek fogyasztását.

A Veganuary kezdeményezés célja, hogy azokat is támogassa ebben, akik étrendjükből nem szeretnék vagy nem tudják teljesen száműzni az állati eredetű élelmiszereket, viszont szeretnék csökkenteni ezek fogyasztását, akár egészségi, akár fenntarthatósági vagy etikai megfontolásból.

A kutatás eredményeiből kiderült, hogy

habár a világszerte egyre népszerűbb kezdeményezés 2014 óta létezik, Magyarországon a lakosság csupán 13 százaléka hallott a kifejezésről, akik többsége egyébként is érdekelt valamilyen speciális étrendben.

A megfelelő táplálkozás az év minden napján fontos, azonban sokan az új évhez kötik az életmódváltást. A Veganuary kezdeményezéshez való csatlakozás segíthet a kiegyensúlyozott táplálkozás megvalósításában, valamint a kevesebb állati eredetű és több növényi alapú ételt tartalmazó étrend kialakításában – ismertette Sárga Diána, a Nestlé Hungária dietetikusa.

Csaknem egy teljes hónapra megnyílik a Pesti alsó rakpart a pihenni és mozogni vágyók előtt. Július 26 és augusztus 15 között a gyalog és mikromobilitási eszközzel (kerékpárral vagy rollerrel) közlekedők autómentes környezetben használhatják a Jane Haining rakpartot.

A közösségi autózás már 1992 óra része Bécs mindennapjainak. Az igények akkorák, hogy a Free2move vállalat az év végére 1100 járműre bővíti flottáját az osztrák fővárosban.