Az ünnepek alatt is fontos az óvatosság a biztosítók szerint

Az ünnepek alatt is fontos az óvatosság a biztosítók szerint

Az ünnepi fények fokozott tűzveszélyt jelentenek, emiatt fontos az elővigyázatosság az év végi ünneplések alkalmával a Netrisk szerint.

A karácsonyi szezon nagyobb figyelmet, óvatosságot követel az ünneplőktől, hiszen a karácsonyfák és adventi koszorúk fokozott tűzveszélyt jelentenek, a karácsonyfatűz gyorsan pusztít, a lángok a pár perc alatt leégő fáról a lakás többi részére is átterjedhetnek – hívta fel a figyelmet pénteki közleményében a Netrisk.hu online biztosításközvetítő.

Tűzvédelmi szempontból előnyös, ha a lakásban van füst- vagy tűzjelző és tűzoltó készülék – idézte a Netrisk a BM Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság javaslatait. Hozzáfűzték, hogy amennyiben tűz üt ki, lehetőleg meg kell gátolni, hogy oxigénhez jusson, erre egy nem műszálas takaró, vagy pokróc is alkalmas lehet.

Felhívták a figyelmet arra, hogy sérülések és károk elkerülése érdekében tilos csillagszórókat épületből kidobni, és az erkélyeken lehetőleg csak olyan anyagokat tárolunk, amelyek nem gyúlékonyak.

Szintén fontos intelem, hogy a lakás védelme érdekében nem célszerű a közösségi oldalakon megosztani, ha valaki többnapos utazásra készül, mert ez egy tipp lehet a betörőknek.

A Netrisk biztosítóktól származó adatai alapján 2020 és 2021 karácsonyi időszakában több tucat tűzesetet jelentettek be károsultak. A karácsonyfatüzek mellett konyhai tűzesetek is előfordultak, emellett fűtőberendezések, zárlatos fényfüzérek, nem megfelelően karbantartott  kémények is gondot okoztak.

Mindezekkel összefüggésben az év végén rendszerint megnő a lakáskárokhoz köthető bejelentések száma és a kárkifizetések összege, de a biztosítók tapasztalatai szerint ez többnyire nem a karácsonyi balesetekhez, hanem ahhoz kapcsolódik, hogy az ügyfelek a teendők év végére halasztott rendezése, esetleg az anyagi terhek növekedése miatt ebben az időszakban jelentik be a korábbi károkhoz kapcsolódó igényeiket.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.

Az október záróértékéhez viszonyítva jelentős eredményeket mutatott a BUX. A Budapesti Értéktőzsde elsődleges részvénymutatója 57 878,43 ponton fejezte be a hónapot, ami 3,3 százalékos erősödés az előző hónaphoz képest. A november a csengetések terén is aktív volt a pesti parketten.

Az olimpiai ezüstérmes sportembert négy évre választották a Magyar Öttusa Szövetség elnökévé. Balogh Gábor viharos időszakban veszi át a kormányrudat, ugyanis a sportág az átalakulás kellős közepén van.