Kínai világbajnoka marad a női sakknak

Kínai világbajnoka marad a női sakknak

Már biztos, hogy valamelyik honfitársával mérkőzhet meg címe megvédéséért a regnáló világbajnok kínai Csü Ven-csün, miután a női sakkvilágbajnok-jelöltek második tornáján is kínai viadal született.

A kínai Tan Csung-ji  diadalmaskodott a női sakkvilágbajnok-jelöltek üzbegisztáni négyfős tornáján, miután a fináléban négy játszmában, 2,5-1,5-re felülkerekedett az orosz Alekszandra Gorjacskinán.

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) honlapja szerint a korábbi világbajnok sikere azt jelenti, hogy ő mérkőzhet meg a másik négyes egy hónappal ezelőtti, monacói viadalán első honfitársnőjével, Lej Ting-csiével. A két csoportgyőztes a jövő év első negyedében csap össze, párharcuk hat mérkőzésből áll, döntetlen esetén pedig tie-break, vagyis rövidített partik következnek.

A nyertes – túl azon, hogy 60 ezer eurót (mintegy 25 millió forint) kap – hívhatja ki a regnáló világbajnokot, a szintén kínai Csü Ven-csünt, aki 2020-ban diadalmaskodott a Gorjacskina elleni címmérkőzésen.

A FIDE erre az évre változtatott a női sakkvilágbajnoki titulusig vezető szisztémán: a korábbi, nyolc résztvevős, kétfordulós, körmérkőzéses rendszer helyett idén két négyes csoportra osztotta el a játékosokat, akik kieséses rendszerben vetélkedtek egymással. Az új formátumban a csoportküzdelmek nyereményalapja 70 ezer euró volt, míg a két állva maradt világbajnokjelölt döntőjében további 110 ezer euró forog kockán, így a végösszeg rekordot jelentő 250 000 euróra emelkedik.

/ A borítókép forrása: Freepik

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.