A nem lakossági fogyasztók az energiaár-növekedés vesztesei

A nem lakossági fogyasztók az energiaár-növekedés vesztesei

Habár a többséget érzékenyen érinti a rezsiárak jelenetős növekedése, a nem lakossági fogyasztók különösen aggódhatnak, hiszen egy év alatt három és félszeresére nőttek a szabadpiaci villamosenergia árak hazánkban.

A nem lakossági felhasználók által a szabadpiacon vásárolt villamos energia ára 2022. szeptemberében 91 forint/kilowattóra volt, ami a tavaly szeptemberi 25 forint/kilowattóra árhoz képest nézve több mint három és félszeres árat jelent – ismertette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai alapján a GKI elemzése.

Az anyag rámutat arra, hogy 2021 első felében még átlagosan 22 forint/kilowattóra volt az ár, majd tavaly ősszel növekedni kezdett és decemberre már elérte a 35 forint/kilowattórát. A nagy ugrás az árakban azonban az idei év elején történt, ugyanis január-februárban már átlagosan 56 forint/kilowattórát fizettek a cégek a szabadpiacon a villamosenergiáért. Az orosz-ukrán háború kitörése nem változtatott érdemben az árakon, ugyanis az május végéig 60 forint/kilowattóra alatt maradt, a hosszútávú hatások ugyanakkor nem maradtak el. Az ár idén nyáron emelkedett meg jelentősen, ugyanis augusztusban már átlagosan 97 forint/kilowattórát fizettek a cégek az áramért. Ennek oka a gázárak drasztikus emelkedése volt.

Fontos kiemelni, hogy nem egyforma mértékben drágult azonban a villamos energia ára a kisebb, illetve a nagyobb felhasználók számára. Az éves szinten 500 megawattóránál kevesebb villamos energiát fogyasztó cégek számára egy kilowattóra 65 forintba, míg a 150 ezer megawattóránál többet fogyasztó cégek számára 141 forintba került szeptemberben. A szabadpiacon vásárolt áram esetében tehát a piaci logika nem a megszokott módon működött: minél több villamos energiát akart valaki vásárolni, annál többet kellett érte fajlagosan fizetnie.

2022 januárjában a villamos energia ára az 500 megawattóránál kevesebb áramot fogyasztók számára egy év alatt 63 százalékkal nőtt, míg a 150 ezer megawattóránál többet fogyasztók számára lényegesen nagyobb arányban, 300 százalékkal. 2022. szeptemberére azonban már a legkisebb fogyasztói csoportba tartozók is 162 százalékkal fizettek többet a szabadpiacon vásárolt áramért, míg a legnagyobb fogyasztói csoportba tartozók számára a növekedés mértéke 344 százalék volt.

Azonban a jelentősen magasabb villamos energia árak nem eredményezték a fogyasztási mennyiség érdemi csökkenését, az első háromnegyed évben ugyanis mindössze 0,2 százalékkal lett alacsonyabb a felhasznált szabadpiacon vásárolt (nem lakossági) villamos energia mennyisége a megelőző év azonos időszakához képest.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.