A vártnál hamarabb érkezhet Szlovákiába az új vasúttársaság

A vártnál hamarabb érkezhet Szlovákiába az új vasúttársaság

A cseh Leo Express az eredeti tervek szerint 2023 végétől indítaná el járatait Pozsony és Észak-Komárom között, azonban szándék mutatkozik a korábbi kezdésre.

2023 vége előtt beléphet a szlovákiai piacra a Leo Express cseh vasúttársaság – jelentette be csütörtökön Andrej Doležal szlovák közlekedési miniszter.

A Leo Express fogja szállítani az utasokat a Pozsony-Dunaszerdahely-Komárom (Bratislava-Komárno) vasútvonalon, legkésőbb 2023. december 10-től, egészen 2032 decemberéig. Doležal szerint a szerződést jelenleg véleményezik és szeretnék minél hamarabb aláírni.

A tárcavezető elmondta azt is, hogy felkészülnek arra a lehetőségre, hogy a Leo Express az eredetileg tervezett időponthoz képest hamarabb átveszi a szakaszt, ha mindent sikerül egyeztetni.

Ők is nyitottak erre, mi is nyitottak vagyunk. Szeretnénk, ha minél hamarabb a Leo Express új szerelvényei közlekedn��nek a vonalon – tette hozzá a miniszter.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.