Szociális naperőműveket telepít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Szociális naperőműveket telepít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A létesítmények által termelt áram értékesítéséből az ország legszegényebb településein élő családok jutnak támogatáshoz, ami a tervek szerint 3500 háztartás téli fűtéséhez nyújt majd jelentős hozzájárulást.

A program előzménye a Magyar Máltai Szeretetszolgálat az E.ON-nal együttműködésben Tiszabőn megvalósított mintaprogramja. A 2020-ban létesített egyhektáros szociális naperőmű bevételeiből 70 kisgyermekes család téli fűtéséhez nyújtott jelentős támogatást a karitatív szervezet. A családok elektromos fűtőpanelt kölcsönöztek a Szeretetszolgálattól, mellyel egy szobát fűtöttek. A karitatív szervezet ehhez nyújtott támogatást, melyet a háztartások előre fizetős mérőóráira töltött fel havi bontásban, fél éven keresztül. A mintaprogram számos kedvező változást indított el a településen, többek között visszaszorult a környezetszennyező anyagok égetése, és tudatosabbá vált a családok energiafogyasztása.

Fontos szempont volt az is, hogy a megújuló energiaforrások nem egyes családok támogatását, hanem a közösség egészét szolgálják, ezért a napelemek nem háztetőkre, hanem a falu határában elkerített egyhektáros területre kerültek. A rendszer így azt is lehetővé teszi, hogy a támogatottak köre évről évre változzon. Tiszabőn az első időszakban a három évnél fiatalabb gyermeket nevelő családok kerültek be a programba.

A szociális naperőműveket a Felzárkózó települések program részeként széles körben bevezeti a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az eljárás során kiválasztott helyszíneken a települések határában létesülnek naperőművek, ezek összesített teljesítménye 25000 kilowattpeak. A létesítmények együttes bevételéből akár évente 3500 rászoruló család energiatámogatása valósulhat meg. Az érintett családokat a felzárkózó településeken választják ki a programot megvalósító karitatív szervezetek, a támogatást pedig előrefizetős mérőórákra töltik fel. 

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.