Intergalaktikus átjárót nyitott a Magyar Zene Házában a budapesti repülőtér

Intergalaktikus átjárót nyitott a Magyar Zene Házában a budapesti repülőtér

A szeptemberi Brain Bar-on debütált a Budapest Airport és a Magyar Zene Háza közös projektjeként létrejött kisfilm, amit egy éven keresztül tekinthetnek meg az érdeklődők a Hangdómban.

A Budapest Airport a Magyar Zene Házával és a Brain Barral együttműködésben igazi különlegességgel készült az idei Brain Bar fesztiválra: a Magyar Zene Háza -2. emeletén található Hangdómban különleges utazáson vehetünk részt, amely a repülőtéri rejtekajtótól indulva izgalmasabbnál izgalmasabb világokba vezeti az érdeklődőket. A repülőtérről Hegyi Barbara kalauzolja a nézőket ismerős, kárpát-medencei tájakra és a zeneművészet különleges, vizuálisan megjeleníthető világaiba, megidézve ezzel utazásaink semmihez nem fogható, érzékszerveinket megragadó élményét.

Az előadás az őszi Brain Bar fesztiválon debütált.

Ez a projekt nemcsak azért különleges számunkra, mert nagyszerű szakemberekkel és művészekkel dolgozhattunk együtt, hanem azért is, mert ezzel létrejött egy olyan művészeti alkotás, amely képes a zenei és vizuális művészet ötvözésével igazán egyedi módon megidézni az utazás élményét. Amikor utazunk, nem csupán új tájakat, országokat, városokat járunk be, hanem számunkra addig ismeretlen világok tárulnak fel. A Hangdómban látható filmünk is pontosan ilyen: egy képzeletbeli utazás, amely körbevesz, elvarázsol és mindig tartogat újabb meglepetéseket – nyilatkozta a premier kapcsán Valentínyi Katalin, a Budapest Airport kommunikációs és kormányzati kapcsolatok igazgatója

A kisfilm remek ízelítőt nyújt a Hangdómban megtekinthető többi előadásból, és izgalmas betekintést enged az alkotói folyamatokba is. Megtudhatjuk belőle egyebek mellett azt is, hogy mit jelent a 360 fokos vetítés, hogyan készülnek a művek ilyen egyedi audiovizuális rendszerre, és milyen izgalmas kísérletek vezettek az itt megjelenő képi tartalom és hanganyag végleges formájához.

A kizárólag a Magyar Zene Háza Hangdómjában megtekinthető kisfilm művészeti kurátora Mándli Endre Vazul, a történet írója-rendezője Néder Panni és az összeállítás hangmérnöke Zányi Tamás, a Saul fia című Oscar-díjas film hangmérnöke. A vizuális tartalmat Battha Gáspár és Juhász András készítette. Idegenvezetőnk hangját Hegyi Barbara színművész adja. 

A rejtekajtó októberben minden nap 11:00, 13:00, 14:30 és 17:30 órakor tárul fel. A vetítés október 31. kivételével minden hétfőn szünetel.

Az egy éven keresztül megtekinthető előadásról és az aktuális vetítési időpontokról itt olvasható bővebb információ: https://magyarzenehaza.com/helyszin/hangdom

Majdnem négy éves, felújítás miatti szünet után, december 6-án újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt Bécs helytörténeti múzeuma, a Wien Museum. Az inklúzió és akadálymentesség jegyében újragondolt és felújított kiállítóhely állandó tárlatát ingyen nézhetik meg az érdeklődők.

A Budapesti Közművek keretében működő FKF Köztisztasági Divízió december elején további összesen 150 darab utcai hulladékgyűjtőt helyezett ki a főváros 23 kerületében. A kukák az ünnepek után is az érintett közterületeken maradnak.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.