Mintegy ötvenezer céget tüntetett el a piacról a kata-módosítás

Mintegy ötvenezer céget tüntetett el a piacról a kata-módosítás

Augusztus és szeptember hónapban igen komoly végelszámolási hullám indult a társas vállalkozások körében, az egyéni vállalkozók pedig már tízezrével szűnnek meg.

A cégjogi környezet változása sokszor erősen befolyásolja a hazai cégalapítási és megszűnési adatokat, de ritkán látni olyan erőteljes változást, mint amelyet a 2022. szeptember 1-én érvénybe lépett új kata szabályozás okozott. Gyakorlatban már május óta érkeznek hírek a kata szigorítás kapcsán, amelyek már korábban is kihatottak a cégalapítási trendre, de igazán drasztikus változást a szabályok érvénybe lépése hozott.

Bár a gazdasági környezet sem javult ebben a két hónapban, de jelentősen nem is romlottak a kilátások júliushoz képest, így elmondható, hogy augusztusban és szeptemberben a céginformációs statisztikákra ható legfontosabb általános tényező a kata szabályozás szigorítása volt. Normál időszakban havonta 3-4 ezer egyéni vállalkozás szokott megszűnni, augusztusban és szeptemberben együttesen viszont 47 ezer egyéni vállalkozás szűntette meg tevékenységét, azaz csak az egyéni vállalkozások körében 40 ezerrel több vállalkozással több szűnt meg. Július végén 604 ezer egyéni vállalkozás működött az országban, azaz az egyéni vállalkozói bázis 6,6 százaléka szűnhetett meg a kata szabályozás szigorítására.

A másik erősen érintett vállalkozói kör a betéti társaságok köre, ebben a szegmensben is sok a kata-s vállalkozó. A társas vállalkozásoknál hosszabb a megszüntetéshez vezető út, ebben a szegmensben az induló végelszámolások száma az, ami igen árulkodó. Augusztusban és szeptemberben együttesen 14400 társas vállalkozás esetében indult végelszámolás, ebből 12900 végelszámolás betéti társaságnál indult. A betéti társaságok körében pedig szintén népszerű volt korábban a kata adózási forma. Normál időszakban havi 700 végelszámolás szokott indulni, azaz a jelek szerint a betéti társaságok körében eddig akár 10-11 ezer vállalkozás megszűnése köthető a kata szabályozás szigorításához.

Természetesen nem lehet biztosan mondani, hogy csak az új szabályok vezettek a vállalkozások megszűnéséhez, sok esetben több tényező együttes hatása okozza a megszüntetésre irányuló eljárásokat. Ugyanakkor azt sem lehet egyértelműen kimondani, hogy fennmaradó vállalkozások már gond nélkül tovább fognak működni. Egyrészt a korábbi tapasztalatoknak megfelelően vélhetően még sokan kivárnak a naptári év végéig, vagy sokan egyszerűen még nem jutottak el addig, hogy ténylegesen elindítsák a végelszámolást. Vélhetően a következő hónapokban még továbbra is magas megszűnési számokkal fogunk találkozni, különösen a naptári évforduló környékén. Az egyéni vállalkozókat és a bt-ket is számolva eddig mintegy 50 ezer vállalkozás szűntethette meg működését a kata szigorítás miatt, és esélyes, hogy év jövő év elejéig még legalább 20-30 ezer vállalkozás szűnik meg a szokásos számok felett.

Az RSM Hungary adószakértője szerint ráadásul ezek a számok még nem tartalmazzák azokat a vállalkozásokat, akiknek nem jön be a számításuk vagy egyszerűen csak kivárnak. Az elkövetkező időszakban még vélhetően lesznek olyanok, akik ugyan maradtak a katában, de kiderül, hogy mégis lesz céges megrendelésük, így váltaniuk kell. Vagy egy munka elhozza a szüneteltetés végét, és realizálják, hogy még sem éri meg számukra a megnövekedett közterhek és adminisztráció mellett fenntartani a vállalkozást.

Az adóhatóság támogatni próbálja az új átalányadósokat az adminisztráció lebonyolításában. Ennek kapcsán jelentkezett egy új fejlesztéssel, az egyszerűsített havi járulékbevallással, amely az egyébként is az adóhatósághoz befutó adatok és néhány feltett kérdésre kapott válasz alapján kitölti az adóbevallást az egyéni vállalkozóknak. Az új fejlesztés gyerekbetegségei még fennállnak, nem mindig megfelelőek az adatok az automatikusan kitöltött bevallásban, tehát mindenképpen ellenőrizni kell azt a beadás előtt – ismertette az adószakértő.

A jogszabály változások ugyanakkor nem csak a törlések számát növelték. Szeptemberben 3622 új társas vállalkozás került bejegyzésre, ami az előző években megszokottaknál jóval magasabb értéknek számít. Utoljára 2014 májusában volt hasonló mennyiségű társas vállalkozás alapítás egy hónap alatt, azaz a szeptemberi cégalapítási érték több mint 8 éves rekordnak számít. A megugró cégalapítási számok annak köszönhetők, hogy az egyéni vállalkozási formából, illetve betéti társasági formából sokan fordultak át korlátolt felelősségű társasági forma fele, és ezt új cégalapítás formájában tették meg.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) szeptemberi értéke átlagosan 13 százalék körül mozgott. Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten – CFI Veszprém, Zala és Somogy megyékben érte el a legjobb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Pest és Békés megye produkálta.

Új stratégiát próbál ki a városi galambokkal szemben az osztrák főváros: ellenőrzött körülmények közé tereli őket, hogy könnyebben tudják szabályozni a populációt. A beteg madarakat kezelik, hogy javuljon az állomány egészségi állapota.

A kényelmesebb és gyorsabb vásárlás érdekében – mivel a tranzakciók 60 százalékát már bankkártyával végzik az ügyfelek – a BKK jegy- és bérletautomata-hálózatának egy része decembertől készpénzmentessé válik. A készülékek üzemeltetése ennek köszönhetően még kiszámíthatóbb és üzembiztosabb lesz.