Már listázzák az energiahatékony lakásokat az ingatlanosok

Már listázzák az energiahatékony lakásokat az ingatlanosok

Az új rezsiszabályok hatása már érezhető az lakáspiacon, egyre többen keresik az olcsóbb fűtési megoldásokkal rendelkező, takarékosabb lakóingatlanokat.

Átalakulást hoznak a lakáspiacra az új rezsiszabályok, amelyek értelmében az átlag alatti fogyasztású ingatlanokra a kedvezményes áram- és gázdíjak vonatkoznak, az átlag felettieknek magasabb összeggel kell számolniuk. A kereslet pedig eltolódott a takarékosabb, olcsóbban fenntartható lakások iránt, emellett a lakásukat eladásra kínálók is fontosnak tartják, hogy bemutathassák, hogy az átlag alatti fogyasztással rendelkezik az adott ingatlan – számolt be róla az ingatlan.com közleménye.

Külön embléma jár az alacsony rezsiért

A ingatlanos portál új fejlesztésének köszönhetően a korábbinál több és konkrétabb paraméterekkel lehet eladásra kínálni a lakóingatlanokat, hogy ennek köszönhetően a vevőjelöltek könnyebben megkereshessék az olcsóbban fenntartható ingatlanokat. A közvetítő oldal láthatóvá teszi azt is, hogy mekkora rezsivel lehet kalkulálni.

A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy a következő időszakban az eladók megadhatják, a vevőjelöltek pedig rákereshetnek arra, hogy egy-egy lakóingatlan esetében hány köbméter az átlagos havi gázfogyasztás, valamint hány kilowattórát (kWh) tesz ki az áramfogyasztás. Segítséget jelent a vevőknek és a bérlőknek az is, hogy külön emblémával megjelölték az átlag alatti fogyasztású, azaz a kedvezményes díjú lakások.

A napelemre, a szigetelésre és az energiabesorolásra is lehet szűrni

Keresni lehet a napelemekkel felszerelt ingatlanokat is, amelyeknél – ha az eladó megadja a paramétereket – az is látható, mekkora teljesítményű rendszerről van szó. Az eladók és bérbeadók azt is megadhatják, hogy szigetelt lakóingatlanról van-e szó, ráadásul a szigetelés vastagságát is feltüntethetik a hirdetők. Ezen kívül az energiatanúsítványában szereplő osztályzat alapján is kereshetővé válnak a lakások, házak és nyaralók.

A fejlesztésnek köszönhetően a vevők és a bérlők pontosabb képet kaphatnak az ingatlanok energetikai jellemzőiről és várható rezsiköltségéről a webes felületen és a mobilapplikációban is. Az ingatlan.com szakértői szerint ez jelentősen lerövidítheti egy-egy eladás vagy bérbeadás idejét, ami a lakáspiac lassulása miatt amúgy akár hetekkel is elhúzódhatna.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.